70 la sută dintre cadrele didactice gălăţene intră în grevă generală

70 la sută dintre cadrele didactice gălăţene intră în grevă generală
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Conform informaţiilor primite de la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, aproximativ 70 la sută dintre cadrele didactice din Galaţi vor intra de luni în grevă generală pe termen nelimitat.

Inspectorul general-adjunct, Florin Andronic, ne-a declarat că, practic, nu există unitate de învăţământ în judeţ în care să nu fie măcar doi-trei angajaţi grevişti. 

Citește și Grevă de avertisment în şcolile gălăţeneGreva din învățământ le face probleme părinților angajați

La şedinţa cu directorii la care a participat în cursul zilei de vineri, inspectorul general-adjunct Florin Andronic le-a cerut ca programul să fie adaptat în funcţie de fiecare caz în parte şi de procentul participanţilor la protest. "Avem 5.168 de angajaţi în Învăţământ din judeţul Galaţi care au semnat pentru grevă, dintr-un număr total de peste 7.600. Dintre aceştia, 5.500 sunt cadre didactice şi peste 4.000 au anunţat că fac grevă. Aşa arăta situaţia transmisă de şcoli la ora 9,30. În momentul de faţă nu avem unităţi în care să nu fie măcar unul sau doi angajaţi în grevă. De aceea, le-am cerut directorilor ca, în funcţie de procentul celor care participă la protest, să se organizeze, astfel încât să nu avem probleme. Acolo unde vor veni elevi la şcoală, pentru că nu poţi pe părinte să-l obligi să-l ţină acasă, profesorii care nu sunt în grevă vor intra la clase şi măcar îi vor supraveghea. Acolo unde sunt toţi profesorii în grevă, dacă vor veni copii îi vor supraveghea, pentru că greva se face la locul de muncă. Dar nu se vor ţine activităţi de învăţare", ne-a declarat inspectorul general-adjunct.

Florin Andronic susţine că o participare mai scăzută la grevă este în rândul grădiniţelor, şi că profesorii din şcolile generale şi licee au aderat mai puternic la protest. 

Acesta mai spune că în momentul de faţă e mai greu să se schimbe orarul din şcoli, astfel încât protestul cadrelor didactice să nu afecteze programul copiilor. "Schimbarea orarului se face în consiliul de administraţie. Ori el nu poate fi convocat dacă sunt membri care fac grevă. Le-am atras atenţia directorilor că nu pot face presiuni ca oamenii să intre la clasă. Greva se face în cancelarie. Liderii de sindicat ne-au avertizat că orice încercare de a forţa oamenii, orice tip de presiune, este faptă penală şi vor lua măsuri ca acei directori să răspundă în faţa legii dacă nu respectă drepturile salariaţilor de a protesta", a mai spus Florin Andronic.

Acesta susţine că directorii nu au dreptul la grevă. Prin urmare, desfăşurarea probelor de aptitudini şi de testare a cunoştinţelor la limbile moderne pentru clasele bilingve nu va fi afectată. Contestațiile vor fi preluate de către directori, pentru că aceștia nu sunt în grevă.

Inspectorul general-adjunct nu are însă nicio certitudine că Evaluarea Naţională la clasele a VI-a care ar trebui să se desfăşoare miercuri şi joi, pe 24 şi 25 mai, va putea fi susţinută, dacă protestul va continua până atunci. 

De la liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Lidia Antoniu, aflăm că dintre cei 3.400 de membri, câţi numără organizaţia, peste 2.500 vor fi în grevă. 

"Avem semnale că sunt oameni care vor adera la protest de luni încolo. Nu-i sfătuim pe directori să facă presiuni asupra profesorilor să intre la ore. Acolo unde vor fi astfel de situaţii, putem să depunem plângeri penale. Părinţii trebuie să ne înţeleagă şi să fie conştienţi că rămânem fără resursă umană de calitate în şcoli, dacă se continuă cu o asemenea salarizare. Acest lucru îi afectează pe termen lung şi pe copii, dar şi ţara. De aceea, sperăm să fim chemaţi cât mai repede la negocieri reale" a spus Lidia Antoniu.

Citit 3450 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Mai 2023 17:49

12 comentarii

  • postat de Robert
    Duminică, 21 Mai 2023 16:11
    109.166.130.***
    Vor întra în greva și profesorii de la liceele de liga a 3 a ? Acolo unde promovabilitatea la examenul de bacalaureat este de sub 25 % ? Profesorii au norma didactica 18 ore pe săptămână și spor de solicitare neuropsihica, dar doresc salarii mai mari decât ale celor din industrie. Trebuie restruct
    0
    0
  • postat de Ema
    Duminică, 21 Mai 2023 10:12
    5.13.201.***
    Facultatile scot profesori slab pregătiți. Si universitarii au salarii astronomice. Nu are legătură cu salariul. Toti se fac ca muncesc din greu. Profesori cu note de 5 sau 6 la titularizare vin sa predea la clasa. Calitate zero. Nu mai exista pasiunea si chemarea catre meserie. Exceptiile sunt puti
    0
    0
  • postat de Sunt lideri de sindicat care nu vor grevă
    Duminică, 21 Mai 2023 09:18
    86.124.202.***
    Sunt lideri de sindicat care nu vor grevă!

    N-au semnat și nu-i interesează. Păi, liderul de sindicat nu trebuie să fie în fruntea greviștilor?
    Așa prevede statutul Sindicatului? Șefii pe viață și membri fiecare cu voia lui?

    Au făcut un fel de alba-neagra cu listele de semnături. Susțin că a
    0
    0
  • postat de marr
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 20:22
    86.124.200.***
    De Problemele din Invatamant se stia de mult Timp , daca e sa ne referim doar la Salarii ...si Guvernantii-Politicienii doar i-au dus cu vorba/cu Presu ' , 'negocieri' numai ca sa scape de ei . Reforme doar cu numele - vezi trambitata Romania Educata - mai mult ca un joc de glezne-pacaleala . In
    0
    0
  • postat de magu
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 19:02
    95.76.19.***
    Publicati flutuasii SALARIILE NU SUNT MICI! sunt DECENTE mai ales pt. nr. de ore efectiv lucrate! putini sunt care ating 40 de ore efectiv lucrate pe saptamana! in plus au un nr. de zile de concediu f. mare, cum nu intalnesti decat la parlamentari si poate la judecatori!
    In alte meserii se lucreaz
    0
    0
  • postat de Albert
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 17:06
    86.124.202.***
    Tichetele de vacanta, sporul de vechime, etc sunt venituri de care trebuie sa țineți cont. Alți lideri de sindicat decât Nistor, Hancescu, Hadar, nu ați mai găsit vreme de 30 ani?
    Publicați câteva variante de fluturași cu venituri lunare pentru variante de angajați.
    0
    0
  • postat de maurice
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 16:20
    86.124.202.***
    Cadrelor didactice li s-a tot mărit salariul in ultima vreme, dar calitatea educației oferite este de același rahat. Sa mai termine cu prostiile.
    0
    0
  • postat de Traian
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 11:46
    5.14.131.***
    cum vin social-democratii la putere, cum apar protestele, se activează sindicatele, ONG-urile
    0
    0
  • postat de Akbar
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 11:27
    5.13.148.***
    Evaluarea nationala si BAC-ul ? Admiterea la facultati si universitati ? Pe loc secund, ca doar cadrele didactice se gandesc doar la binele copiilor. Santaj ? Nuuuu.....doar o coincidenta....
    0
    0
  • postat de Bau-Bau
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 07:14
    86.124.202.***
    lumea a votat la un referendum, reducerea la 300 a numarului de parlamentari. Cata economie s-ar face la buget, ajunge si pentru salarii si pentru investitii.
    0
    0
  • postat de Un cititor
    Sâmbătă, 20 Mai 2023 00:01
    109.97.129.***
    "Sporuri pentru conditii de munca"? La personalul didactic auxiliar si nedidactic? Ce mai e si asta? Lucreaza in mina, la Turnatorie, pe vreun furnal? In ce conditii periculoase lucreaza dumnealor? Cred ca s-au invatat cu narav de la sporul de calculator. Sa mori de ras, nu alta!
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 19 Mai 2023 23:19
    5.13.169.***
    Prima investitie ar fi muca silnica pentru UNII puscariasi care se intituleaza gresit PARLAMENTARI!
    Dupa ce le confiscati averile illicite si sunt ZECI DE MILIARDE DE EURO! APOI... ii puneti sa-si construiasca NOUA CASA! Stiti cum ne scoatem ceo 33 de ani DE FURT??? IN NICI 2 ANI! Si vom fi si pe p
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.