Ce burse vor lua elevii în anul școlar 2023-2024

Ce burse vor lua elevii în anul școlar 2023-2024
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Elevii de gimnaziu și de liceu vor beneficia, în anul școlar 2023-2024, de mai multe tipuri de burse, în funcţie de situaţia materială şi realizările fiecăruia: bursă de merit, socială, tehnologică și de excelență olimpică I și II.

Bursa de merit este de 450 de lei pe lună și reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor. Se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite.

Bursa socială este de 300 de lei pe lună și reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, prevăzute în metodologie, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar. Se acordă și elevilor minori, respectiv elevilor în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip "A doua șansă".

Bursa tehnologică este tot de 300 de lei pe lună și reprezintă o formă de stimulare a elevilor care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru.

Bursa de excelență olimpică I: pentru locul I, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia (n.r. - acesta este în valoare de 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023); pentru locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia (n.r. - 2.250 de lei); pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia (n.r. - 1.500 de lei); pentru mențiune, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării acesteia (n.r. - 750 de lei).

Bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale, şi sunt în valoare de 700 de lei.

Citit 5645 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 August 2023 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.