Cumpărături de sezon: Părinţii, sub zodia rechizitelor

Cumpărături de sezon: Părinţii, sub zodia rechizitelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Ofertele de rechizite sunt variate şi pe toate buzunarele * Nu întotdeauna preţurile umflate înseamnă calitate * Librăriile concurează cu supermarket-urile

 

Ca în fiecare an în această perioadă, supermarket-urile şi librăriile se umplu de părinţi în căutare de rechizite cât mai ieftine şi mai bune, sau, după caz, cât mai ochioase şi mai de firmă, astfel încât să-l determine pe şcolar să îl tragă cât mai mult inima spre învăţătură.

Cum au trecut vremurile comuniste, când fiecare avea acelaşi tip de caiet şi când obiectele de papetărie ca şi cărţile se dădeau pe sub mână de către librăresele aflate atunci la mare cinste socială, ofertele din ziua de astăzi sunt atât de variate, încât, dacă nu ştii ce vrei, rişti să ieşi din magazine cu mintea, dar şi cu buzunarele făcute vraişte. Sfat util pentru părinţi: porniţi la drum cu lista făcută şi, mai ales, neînsoţiţi de şcolarul care vă va perturba şi mai mult pentru că, de regulă, alegerile lui n-au nicio legătură cu raportul calitate-preţ.

„Blazonul” costă

În mai toate hipermarket-urile rechizitele sunt plasate acum cât mai la vedere. Iar preţurile sunt pentru toate buzunarele care au totuşi ceva bani în ele. La Metrou, cele mai ieftine caiete sunt 0,29 de lei, iar Selgros vine cu o ofertă de numai 0,38 de lei bucata (matematică/dictando – A5). Însă la ambele magazine preţurile urcă vertiginos dacă obiectul are coperta personalizată sau dacă poartă ştampila unei anumite firme. Astfel caietele „Cars” ajung la 1,09 bucata la Metro, la fel şi cele care au desenate pe ele tot felul de prinţese sau zâne. „Hannah Montana” ridică scorul unui caiet dictando la 2,29 de lei, în timp ce acelea cu Manchester şi FC Barcelona sunt doar 1,99 de lei. Dacă preţul unui simplu caiet A5 este de 0,79 de lei (48 de file), aflaţi că există la 29,99 de lei bucata. E drept că pe ele scrie „University of Oxford”, firmă care pune la dispoziţie şi stilou (24,99 de lei), penar tubular (19,99 de lei) sau ghiozdan (199,99 de lei). Părinţii trebuie să fie conştienţi că, în ciuda faptului că vor investi ceva bani în toate aceste obiecte cu „blazon”, nu va fi condiţie suficientă ca şcolarul să aibă şi rezultate de Oxford la învăţătură.

Cea mai scumpă ofertă pentru ghiozdan este însă cea de la Herlitz. În afară de setul de creioane şi penarul utilat cu de toate, nu se vede la prima vedere ce a pus firma în rucsacul care atârnă cu 279,99 de lei la buzunar, în oferta de la Metro, acelaşi set la fiind la Selgros 247,88 de lei. Părinţii ai căror copii au mai puţine fiţe şi vor să înveţe, pot opta pentru variante mai ieftine, dar poate la fel de bune: 29,99 un rucsac Ico sau chiar 9,99 de lei, unul TAFE. Imaginile cu zâne urcă şi ele costul la 49,99 de lei sau 79,99 de lei. Spre deosebire de „Hannah Montana” care bătea anul trecut la preţ toate ghiozdanele (179 de lei la Real) şi care acum e doar 89,99 de lei, „Hello Kitty” ajunge şi la frumoasa sumă de 129,99 de lei.

O ofertă imbatabilă: ghiozdanul complet echipat

Dacă anul trecut un set de rechizite cu Barbie usca la buzunar chiar şi părinţii cu dare de mână, anul acesta Metro vine cu o ofertă imbatabilă: 99,99 de lei un ghiozdan care are şi creioane colorate, radieră, pix, caiete, coperte, penar, etichete, plastilină, hârtie glasată şi carte de colorat, toate cu chipul păpuşii blonde. Nu mă întrebaţi de calitate. Cine pune asemenea întrebări când e vorba de Barbie? Bucuraţi-vă că preţul e un adevărat chilipir!

Bani să fie, că marfă e destulă

Cei care merg pe preţul cel mai mic sau cel mai mare vor ieşi mai repede din magazin. Ce te faci însă când ai de ales între creioane colorate care costă 2,79 de lei cele mai ieftine, dar pot fi găsite şi la  3,57 de lei, la 6,19 lei, la 8,67 lei sau chiar şi mai scumpe 10,53 cele cerate şi retractabile. Carioca are preţuri între 4,29 de lei şi 12,99 de lei, în funcţie de firmă şi de numărul culorilor. Acuarelele pot fi achiziţionate cu preţuri între 3,39 de lei, până la 27,27 de lei setul de 22 de culori de la Pelikan. Dacă artistul familiei vrea guaşe sau tempera, pregătiţi-vă să daţi ceva mai mult. În funcţie de pretenţii, puteţi să ajungeţi şi la 34,99 lei.

Când vine vorba de penare, să te ţii! Fie îl achiziţionezi neechipat la preţul de 6,99 de lei care poate ajunge la 29,99 de lei dacă îl are pe Spiderman pe el, fie îl alegi echipat, dar la preţuri între 19,99 de lei şi 29,75 de lei. Cei care adoră lucrurile veritabile, pot cumpăra şi penar echipat, din piele, la 18,59 lei.

Oferte comparabile şi la librării

Am discutat şi cu administratorul unei cunoscute papetării, Cosmina Muşat, care ne-a spus care sunt preţurile pe care le practică şi care sunt ofertele cu care-şi îmbie cumpărătorii. Sincer nu pare mai scump ca la supermarket. „Avem caiete cu hârtie de calitate la 1,5 lei, penare Herlitz complet echipate cu 24 de lei sau simple cu 10 lei, creioane colorate de la o firmă bună cu 6, 8, 10 lei, în funcţie de numărul culorilor, ghiozdane Herlitz simple cu 43 de lei, la preţul de anul trecut, avem şi cu Hannah Montana la 68 de lei, acuarele - între 5 şi 10 lei, tempera, firmă foarte bună, între 12 şi 25 de lei”, ne îmbie interlocutoarea noastră.

Ideea e ca aveţi de unde alege, totul e să calculaţi un total înainte de a ajunge la casă, ca să ştiţi dacă vă ţin buzunarele!

Citit 2800 ori Ultima modificare Miercuri, 22 August 2012 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.