Dublarea burselor şi transport gratuit pentru STUDENȚI

Dublarea burselor şi transport gratuit pentru STUDENȚI
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) anunţă pe site-ul său că Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care alocaţia bugetară pentru bursele studenţilor creşte de la 83 la 201 lei pe lună, iar transportul pentru călătoriile cu mijloacele de transport feroviar va fi gratuit pentru toate categoriile de trenuri la clasa a II-a.

În şedinţa de Guvern de pe 6 ianuarie, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal bugetare, precum şi pentru modificarea unor acte normative, prin care Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 este modificată, astfel încât cele două măsuri mai sus menţionate să intre în vigoare.

Acest lucru presupune o majorare a fondului total de burse cu peste 300 de milioane de lei faţă de anul 2016, până la un total de peste 546 de milioane de lei, se  arată în comunicatul ANOSR. Prin urmare, după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2017, universităţile de stat din România ar trebui să mărească valoarea burselor acordate sau să acorde un număr mai mare de burse studenţilor, începând cu semestrul al doilea.

"Solicităm Guvernului României să modifice şi Hotărârea de Guvern privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru elevii, studenţii şi cursanţii din învăţământul de stat. Astfel, propunem ca cel puţin 30 la sută din fondul total pentru burse să fie alocat către bursele acordate pe criterii sociale, reglementarea posibilităţii universităţilor de a acorda masă la cantină şi cazare în cămine în regim gratuit studenţilor proveniţi din categorii defavorizate, dar şi stabilirea de prevederi clare la nivel naţional în legătură cu modul în care se acordă aceste forme de sprijin, astfel încât sistemul de burse să fie unul clar şi unitar la nivel naţional. ANOSR a transmis o propunere în acest sens către Ministerul Educaţiei Naţionale încă din luna iulie 2016", precizează Vlad Cherecheş,  preşedintele ANOSR.

În România, sunt aproximativ 500.000 de studenţi, însă facilităţile se acordă doar celor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă.

Dublarea burselor înseamnă acces la un nivel ridicat de educaţie, iar gratuitatea transportului prin eliminarea cupoanelor aduce mai puţină birocraţie de la casele de bilete şi facilitează deplasarea  studenţilor chiar din părțile îndepărtate ale ţării spre universităţi.

Citit 4855 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2017 01:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.