Pumnii de la miezul nopţii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Costache P., din comuna Jorăşti, s-a sustras de la cercetarea penală *

Se împlineşte în aceste zile un an de când Costache P., recidivist şi Viorel A., fără antecedente penale, ambii din satul Zărneşti, sunt în tensiune.

Aşteptaţi când la Poliţie, când la Parchet! Iar acum, Judecătoria. Sperau să scape de răspunderea pentru infracţiunile săvârşite în toamna anului trecut, în noaptea de 14 spre 15 octombrie, dar nu le-a mers.

Nu s-ar putea spune că au băut prea mult în seara acelei zile de marţi, ci doar că s-au bazat şi pe alcool ca să prindă curaj. În fond, erau conştienţi că din moment ce plănuiseră să fure de la Valerica Sârbu era nevoie ca minţile să le fie clare, iar picioarele să nu li se împleticească în caz că ar fi trebuit să fugă.

La miezul nopţii, ajungând la poarta femeii, au zis bogdaproste că nu fuseseră reperaţi de nimeni. N-au pătruns în gospodăria Valericăi Sârbu precum înecaţii, ci după câteva minute de pândă. Somn puternic în toată mahalaua! Cu o excepţie însă. Deşi vigilenţi, n-au observat că proprietara ieşise din casă, apucând-o, în crucea nopţii, spre grădină.

Odată intraţi în locuinţă au început să caute banii şi obiectele mai de preţ, în virtutea faptului că niciunul dintre ei nu se considera „băiat de preşuri sau de cuverturi”. Banii, frate! În odaia de pe latura dinspre apus a locuinţei, scotocind în şifonier, au dat peste „imensa” sumă de 70 de lei, cea ce i-a dezamăgit: „Oare, s-au întrebat, chiar să nu fi economisit femeia asta mai mult?”.

În fine, atâţia au găsit, atâţia au luat. Li s-au mai „lipit” mâinile de un PET de doi litri, cu eticheta „Noroc” pe el, plin cu vin şi un motoferăstrău. „Lucraseră” curat.

Convinşi că nu avea cine să-i deranjeze, au dus recipientul la gură, pentru o degustare de tip Zărneşti. Înaintând spre poartă, pe la mijlocul ogrăzii – întâlnirea cu proprietara! Tocmai venea dinspre grădină. Aşa ceva nu prevăzuseră. Ceea ce ştiau ei era că femeia nu avea probleme cu somnul, mai cu seamă după o zi în care, după informaţiile lor, muncise şi, în consecinţă, ar fi trebuit să fi fost adâncită în vise, cu capul pe pernă.

Ca s-o facă fată cuminte, au lovit-o. Speriată, Valerica Sârbu a început să strige după ajutor, fiind auzită de Culiţă Obreja. Fiindu-i teamă să mai intre în casă, s-a adăpostit în locuinţa soţilor Vasilia şi Viorel Tufă, dându-le primele amănunte despre ceea ce păţise.

Le-a mai spus, totodată, şi cine erau cei care o loviseră. A doua zi, luând la cercetat câmpul infracţional, poliţiştii au identificat şi „ridicat” mai multe fragmente de urme papilare, de pe PET-ul cu „Noroc”, aruncat de hoţi, la ieşirea din casă, lângă prispă. Procedându-se cu cap, ca la Poliţie, fiindcă cei doi suspecţi susţineau că nu aveau niciun fel de legătura cu furtul şi lovirea femeii, au constituit un grup de bărbaţi, „plantându-i” printre ei pe Costache P. (33 de ani) şi pe Viorel A. (20 de ani).

Cerându-i-se să-i atingă cu mâna pe cei care îi văzuse în noaptea precedentă în ograda sa, Valerica Sârbu n-a dat greş: ”Ăştia sunt autorii!” – şi i-a indicat pe Costache şi pe ucenicul său Viorel. Pentru că fusese lovită, partea vătămată s-a prezentat, la Galaţi, la medicul legist, primind certificat pentru 3-4 zile de îngrijire.

Furt calificat şi lovire! Parchetul a apreciat că actele de violenţă  săvârşite de făptuitori au avut drept scop păstrarea motoferăstrăului însuşit pe nedrept. Ca, de altfel, şi a celor 70 de lei. Costache P. s-a sustras de la cercetare. Celălalt, Viorel Ababei, susţine în continuare că este nevinovat, neluând în seamă concluzia specialistului în constatări tehnico-ştiinţifice care s-a „ocupat” de mâna sa stângă – chestia cu urmele papilare.

Citit 1223 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.