Medicamente interzise, încă pe rafturile farmaciilor

Medicamente interzise, încă pe rafturile farmaciilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O atenţionare a Agenţiei Europene a Medicamentului a scos de pe piaţa din România medicamente necesare în bolile de inimă. Șase tratamente care conţin substanţa activă Valsartan, produsă în China, au fost scoase de pe piaţă, fiindcă, potrivit specialiştilor europeni, pot duce la apariţia cancerului. Ele se mai vând, însă, în farmacii, anunță News.ro. Deşi acest medicament apare pe lista celor șase produse care trebuiau retrase de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), jurnaliștii l-au putut cumpăra din farmacie.

Verificările preliminare ale specialiştilor europeni arată că poate apărea un caz suplimentar de cancer la 5.000 de pacienți, care, timp de șapte ani, au folosit zi de zi medicamente care conţin cea mai mare doză de valsartan, adică 320 de mg. În Franţa, doctoriile cu această substanţă activă au fost deja retrase şi aceeaşi măsură a fost luată şi în Romania. "Sunt doi deţinători de autorizaţie de punere pe piaţă, am blocat stocurile şi le-am retras în vederea distrugerii, farmaciile care nu retrag medicamentele riscă amenzi sau chiar retragerea autorizației", a spus Alexandru Velicu, preşedintele ANM.

Ministrul Sănătăţii spune că va trimite controale în farmacii pentru a se asigura că medicamentele nu vor mai ajunge la pacienţi, potrivit News.ro.

Citit 2986 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.