Prima zi de Referendum pentru modificarea Constituţiei. S-au deschis secţiile de votare

Prima zi de Referendum pentru modificarea Constituţiei. S-au deschis secţiile de votare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cele 436 de secţii de votare organizate în judeţul Galaţi, dintre care 176 în municipiul de reşedinţă, şi-au deschis porţile în această dimineaţă, la ora 7,00, şi, până la ora 21,00, îi aşteaptă pe participanţii la Referendumul pentru modificarea Constituţiei. La fel se va întâmpla şi mâine, în cea de-a doua zi alocată acestui scrutin.

Conform datelor oficiale comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă, numărul total de cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 (inclusiv persoanele care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018), se ridică la 522.586. În municipiul Galaţi sunt aşteptaţi la urne 261.249 de alegători, dintre care 124.582 de bărbaţi şi 136.667 femei.

DA sau NU

Întrebarea la care participanţii la referendum vor răspunde cu "Da" sau "Nu" este "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". Întrebarea este scrisă pe cele peste 574.000 de buletine de vot tipărite, iar răspunsul va fi dat prin aplicarea ştampilei cu menţiunea "VOTAT", într-una dintre cele două pătrate, "Da" sau "Nu", corespunzătoare opţiunii personale a alegătorului.

Potrivit legii, cetăţenii care se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secţia unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care se află în altă localitate îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie, urmând a fi înscrişi pe o listă suplimentară. Pentru a participa la referendum, cetăţenii trebuie să prezinte unul dintre următoarele acte valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare,  precum și pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic, toate trei cu menționarea țării de domiciliu.

Chiar dacă scrutinul se desfăşoară pe parcursul a două zile, cetăţenii au dreptul de a vota o singură dată ! Reamintim că fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, precum şi oferirea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării cetăţeanului să voteze într-un anumit fel se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Condiţii

Potrivit legii, pentru ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne de cel puţin 30 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25 la sută dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Citit 1585 ori Ultima modificare Vineri, 05 Octombrie 2018 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.