Iarna şi-a arătat colţii şi în judeţ

Iarna şi-a arătat colţii şi în judeţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cei de la Legea nr. 416 fiind „lăsaţi la vatră”, n-a mai avut cine defila pe străzi cu lopeţile în mâini *

Marţi, după 12 ore de iarnă cu zăpadă, Bereştiul se îndrepta, cu tot cu blocuri, spre una dintre fotografiile sale de altădată, cu nămeţi de secol XX, colaci interbelici, sănii…

Pentru şoferi, sezon al grijilor suplimentare: prudenţă sporită la volan, înfruntarea baricadelor din suluri de omăt şi viscole în premieră pentru iarna 2009-2010, de la Cruceanu, Slivna, Vădeni, Pleşa, Ştieţeşti.

La Primăria Bereşti, Octavian Dică, şeful oraşului, se afla la post –monitoriza evoluţia „codului galben”. Nu părea să fi fost luat prin surprindere de venirea iernii. Dimpotrivă:

„Dacă cei de la Drumuri S.A., ne-a declarat, vor interveni cu plugul, suntem gata să ieşim şi noi în stradă, în urma lor, cu materialul antiderapant. Avem, pe rampa CFR, 30 de tone de nisip”.

În anii precedenţi, când „pălmaşii” plătiţi de la Legea nr. 416, repartizaţi pe echipe, formau armata de iarnă a Bereştiului, era floare la ureche. Se făcea careul şi li se ordona: puneţi mâna pe lopeţi, şi la atac, să văd oraşul lună!

Unora li se încredinţau misiuni speciale: să taie lemne la babe, să care apă la neputincioşi, să se ducă şi să constate dacă mai trăiesc cei aflaţi pe „lista popii”. În iarna aceasta, asemenea „directive” nu se vor mai auzi.

Cei de la 416 stau acasă - aşteaptă să fie invitaţi la casierie, să li se dea banii pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie. Nemaifiind fonduri, nu-i mai convoacă nimeni la muncă – şi sunt 238 de dosare în plată!

Dar să revenim la „oile” noastre. Pe drumurile în pantă s-a circulat cu dificultate. Microbuzul de călători de pe ruta Bereşti-Bârlad n-a putut urca, din cauza stratului de zăpadă, de la biserica din târg spre ieşirea către Cruceanu.

Autoturisme neechipate pentru circulaţia în condiţii de iarnă, câte vrei! Lanţuri, doar la roţile de la maşinile şcolarului. Autobuzul firmei Dumony S.R.L., cu plecarea din Galaţi, spre Bereşti şi Pleşa, la ora 7.00, a făcut trei ore şi un sfert până la capătul de linie (n-a putut însă intra în Pleşa, întorcând la intersecţia cu drumul Aldeştilor).

De la Folteşti spre nord, după cum ne-a spus şoferul autobuzului amintit, zeci de kilometri de şosea judeţeană neatinsă de utilajele domnilor de la Drumuri…

Citit 851 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.