Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
4 comentarii

Cinci dintre cele 17 persoane  din judeţul Galaţi sosite din China au ieşit din carantina la domiciliu, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Este vorba despre primele persoane sosite în Galaţi, începând cu data de 29 ianuarie. Autorităţile au stabilit o perioadă de monitorizare de 14 zile, pentru a elimina posibilitatea infecţiei cu virusul care provoacă pneumonia Wuhan. Pe parcursul celor două săptămâni de izolare la domiciliu, persoanele în cauză au fost sfătuite să-şi verifice temperatura corporală de două ori pe zi, iar în cazul apariţiei oricărui simptom, mai ales a febrei sau a tusei, să sune la 112. În eventualitatea apariţiei simptomelor, pacienţii nu trebuie să meargă la spital, la domiciliul lor urmând să vină o ambulanţă specială, care îi poate transfera la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti. Potrivit autorităţilor, starea de sănătate a celor cinci a fost monitorizată de medicii de familie.


Numărul persoanelor venite în Galaţi şi ţinute în izolare la domiciliu a crescut la 17, după ce această măsură de prevenţie a fost luat de autorităţile sanitare pentru alţi patru români sosiţi zilele trecute din China. Starea de sănătate a persoanelor în cauză este una bună, afirmă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Din 29 ianuarie şi până în prezent, cinci cetăţeni chinezi şi 12 români întorşi în judeţul Galaţi din China au primit indicaţie de a sta în izolare la domiciliu, măsura fiind luată de teama noului coronavirus, care a făcut deja sute de victime în întreaga lume, cele mai multe în China.
Niciuna dintre persoanele venite în Galaţi nu prezintă simptome ale pneumoniei Wuhan, însă măsura izolării este necesară după ce medicii chinezi au raportat că, în primele zile de la contractarea coronavirusului, unii pacienţi rămân aparent sănătoşi, ei fiind totuşi contagioşi pentru cei cu care intră în contact.
Astfel, pentru persoanele întoarse din China şi care nu au simptome ale infecţiei cu coronavirus, Ministerul Sănătăţii recomandă izolare preventivă la domiciliu, timp de 14 zile. Persoanele în cauză sunt sfătuite să-şi verifice temperatura corporală de două ori pe zi, iar în cazul apariţiei oricărui simptom, mai ales a febrei sau a tusei, să sune la 112. Pacienţii nu trebuie să meargă la spital, la domiciliul lor venind o ambulanţă specială care îi poate transfera la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Teoretic, aceste persoane sunt monitorizate de medicii de familie.

Cum se transmite noul coronavirus

Cei mai mulţi specialişti spun că virusul ucigaş din Wuhan nu se transmite pe calea aerului, ci prin contact direct cu persoanele contaminate sau prin atingerea suprafeţelor contaminate. Astfel, este mai bine să fie menţinută o distanţă de siguranţă de cei care ar putea fi infectaţi. O măsură preventivă foarte eficientă este spălarea pe mâini cu săpun şi cu apă caldă cât mai des. Hârtiile tip prosop sunt recomandate atunci când ne ştergem pe mâini, deoarece sunt de unică folosinţă.
Bilanţul deceselor cauzate de noul coronavirus din China a trecut duminică de pragul de 900, în timp ce numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit depăşeşte 40.000, informează CNN. Autorităţile medicale din provincia Hubei, aflată în epicentrul epidemiei, au anunţat că duminică au murit 91 de persoane. Este cel mai mare bilanţ înregistrat într-o singură zi.

Citit 3643 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2020 18:03

4 comentarii

 • postat de Eu Marți, 11 Februarie 2020 18:53 188.24.254.*** Link la comentariu
  1
  5

  Ideea este ca trebuie sa te speli pe maini si pe fata, daca cineva iti tuseste in fata, sau ai fost undeva intr-un spatiu public, autobuz, magazine, etc, e recomandat cum ai ajuns acasa sa te speli pe maini si pe fata cu apa calda si sapun, eventual sa faci si gargara cu apa de gura.

  Raportează
 • postat de Micu Ionel Marți, 11 Februarie 2020 13:46 86.124.206.*** Link la comentariu
  1
  9

  Se vede foarte bine cat de mult se munceste la stat si durerea in bascheti a autoritatilor. Acesti oameni trebuiau opriti pe aeroport si bagati in carantina, nu lasati sa se plimbe pana in galati si aici bagati in izolare la domiciliu. Ce caldut este pe vremea asta sub umbrela(salariul) statului.

  Raportează
 • postat de marian Marți, 11 Februarie 2020 10:30 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  15

  Aceeasi idiotenie , izolare la domiciliu ! Ii pazeste cineva ?! "Teoretic" sunt monitorizati de medicii de familie ?! Cum ? Cum au ajuns de la aeroport pana in Galati ? Nu au intrat in contact cu alti oameni ? Nu ies din casa pana la magazin sa-si cumpere de mancare ?
  Vai de capul nostru !!!

  Raportează
 • postat de Un galatean indignat de nepasarea autoritatilor Marți, 11 Februarie 2020 08:16 188.24.203.*** Link la comentariu
  1
  11

  Izolarea acestor persoane la domiciliu este APA DE PLOAE, in toate tarile, astfel de persoane (mai nou si in Bucuresti) sunt izolate in spatii special amenajate si tinute sub control strict.
  Cine garanteaza ca aceste persoane respecta carantina si 14 zile nu comunica cu nimeni...
  Treba facuta sa se spuna ca sa facut ceva, nu va jucati cu asa ceva, creiati un spatiu la boli infectioase si izolati aceste persoane.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.