Marţi, ultima zi în care vă puteţi alege furnizorul de gaze

Marţi, ultima zi în care vă puteţi alege furnizorul de gaze
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Piața gazelor naturale se va liberaliza începând de miercuri, 1 iulie 2020. Dacă sunteţi client casnic pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate, puteţi opta pentru un alt furnizor, cu care să încheiaţi, până pe 30 iunie inclusiv, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.

Noul contract poate fi încheiat fie cu actualul furnizor, fie cu oricare alt furnizor de gaze naturale licențiat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și care activează pe piața cu amănuntul. Schimbarea furnizorului este un proces simplu şi gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic ale instalațiilor de gaze. Tot ce aveţi de făcut este să anunţaţi noul furnizor de intenţia dvs, după care acesta va face toate demersurile necesare.

Dacă intenţionaţi să rămâneţi şi de la 1 iulie la actualul furnizor de gaze pe care îl aveţi, oricare ar fi acesta, atunci nu trebuie să faceţi nimic. Contractul vă va fi reînnoit automat, la tariful pe care furnizorul îl va avea începând de miercuri.

Dacă însă doriţi să examinaţi şi ofertele altor furnizori, aveţi la dispoziţie „comparatorul oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibil pe pagina de internet www.anre.ro. Există un comparator similar şi pentru telefonul mobil sau tabletă, aplicația ANRE putând fi descărcată din App Store și Google Play. Ambele instrumente fac același lucru, vă ajută să alegeţi oferta de furnizare a gazelor naturale cea mai potrivită.

Fie că accesaţi comparatorul de pe site-ul ANRE, fie că intraţi pe aplicaţia pentru telefon sau tabletă, paşii de urmat sunt aceiaşi. Completaţi mai întâi criteriile de selecţie cerute (tip client, modalitate racordare, consum anual, tip preț unitar de furnizare, judeţ, localitate). Dacă doriţi, puteţi adăuga criterii suplimentare opţionale (termen de plată, modul de transmitere a facturii, durata contractului, garanţii), după care daţi click pe „Caută”. Vi se afişează apoi lista cu toţi furnizorii care îndeplinesc criteriile cerute, de la cel mai mic tarif la cel mai mare.

Pentru un consumator casnic din municipiul Galaţi, lista cuprindea ieri, 25 iunie, 73 de furnizori care respectă criteriile cerute. Cel mai mic preţ afişat este 109,49 lei/MWh, iar cel mai mare este 326,49 lei/MWh. Pentru a afla preţul unui kWh, mutaţi virgula cu trei cifre la stânga.

Fiecare ofertă are un link pe care îl puteţi accesa, pentru mai multe detalii. Atenţie când studiaţi ofertele! Verificaţi termenul şi valabilitatea contractului, dacă tarifele rămân neschimbate sau dacă pot suferi modificări, dacă se cer sau nu garanţii, orice alt amănunt care vă interesează. Dacă decideţi să schimbaţi furnizorul, contactaţi-l după datele afişate. Dacă vreţi să rămâneţi la acelaşi furnizor pe care îl aveţi, repetăm, nu e nevoie să mai faceţi nimic.

Citit 10799 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.