Cardul național de sănătate a redevenit obligatoriu. CNAS s-a răzgândit din nou

Cardul național de sănătate a redevenit obligatoriu. CNAS s-a răzgândit din nou
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-a răzgândit la scurt timp după ce le promisese medicilor că validarea cardului de sănătate nu va fi obligatorie la acordarea consultațiilor până la 31 decembrie. Astfel, începând de joi, 1 octombrie, doar consultațiile la distanță - prin telefon sau online - mai pot fi acordate fără folosirea cardului. Pentru consultațiile în cabinetul medicului de familie sau în ambulatoriu este din nou obligatorie validarea cardului de sănătate, suspendată până acum din cauza pandemiei de coronavirus.

Decizia CNAS de a reintroduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate a stârnit nemulțumirea medicilor, care afirmă că "siguranța pacienților trebuie să fie mai presus de un sistem informatic nefuncțional". Ei cer Ministerului Sănătății și CNAS renunțarea la această măsură, până la finalul anului.

Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical", a explicat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, citată de Hotnews.ro.

Astfel, potrivit CNAS, se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță acordate de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic, pentru care nu este necesară validarea cu cardul de sănătate. În urma consultațiilor acordate la distanță, medicul de familie/ specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Reacția medicilor de familie

De cealaltă parte, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie spune că primise asigurări că utilizarea cardului nu va fi obligatorie până la 31 decembrie. Și Societatea Naţională de Medicina Familiei a atras atenţia că "manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Care este beneficiul estimat în condițiile unui sistem informatic nefuncțional? Repetarea blocajelor din sistem și crearea din nou a cozilor la ușa cabinetelor? Este aceasta o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei?”, se întreabă, retoric, reprezentanții medicilor de familie.

În cazul consultațiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor.
Citit 3274 ori Ultima modificare Marți, 06 Octombrie 2020 10:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.