Cutremur de 6,7 grade în Grecia, resimțit și în Turcia

Cutremur de 6,7 grade în Grecia, resimțit și în Turcia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade s-a produs, vineri, în Grecia, în insulele Dodecanese din Marea Egee, informează Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean, citat de Mediafax. Inițial magnitudinea cutremurului a fost de 7 grade pe scara Richter, apoi a fost revizuită la 6,7 grade. Cutremurul s-a produs la ora 13,51, ora României, în insulele Dodecanese, dar s-a simțit și în Turcia. Seismul s-a produs la o adâncime de 30 de kilometri, în apropierea orașelor Karabaglar (Turcia) și Néon, din Grecia, dar s-a simțit și în zona capitalei, Atena, precum și în portul Pireu.

Seismul a zguduit și vestul Turciei și a provocat prăbușirea mai multor imobile, au anunțat Institutul american de geofizică (USGS) și presa turcă, preluate de AFP. "La acest stadiu, am primit informații potrivit cărora șase imobile s-au prăbușit la Bornova și Bayrakli", în provincia Izmir, a precizat ministrul turc de Interne Süleyman Soylu, pe Twitter. "Unii dintre concetățenii noștri sunt prinși sub dărâmături", a adăugat ministerul Mediului Murat Kurum, care a vorbit însă de doar cinci imobile prăbușite.

Autoritățile turce afirmă că seismul a avut magnitudinea de 6,6 pe scara Richter. Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la o adâncime de circa 10 kilometri. Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a afirmat că nu s-au constatat pagube în capitala economică a țării.

Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit nord-vestul țării și a ucis peste 17.000 de oameni, dintre care 1.000 în Istanbul. În 2011, un cutremur de 7,1 pe scara Richter s-a produs în provincia Van (est), ucigând peste 600 de oameni.

Primele informații din Grecia nu indică victime, potrivit presei care citează autoritățile locale. Grecia este situată pe importante falii geologice iar cutremurele sunt foarte frecvente, în special în mare, majoritatea fără victime.

Citit 2963 ori Ultima modificare Vineri, 30 Octombrie 2020 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.