Deschiderea oficială a Sărbătorii Sfântului Andrei

Deschiderea oficială a Sărbătorii Sfântului Andrei

Costiuc Petrică
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

Dumincă, 29 noiembrie 2020, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a deschis în mod solemn sărbătorile dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al întregului neam românesc.

Au fost scoase la închinare sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi a patru sfinţi tămăduitori: Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii şi Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.
Înainte de începerea Sfintei Liturghiii, ÎPS Casian, împreună cu slujitorii Catedralei Arhiepiscopale, au aşezat pe baldachinul special amenajat din incinta Catedralei Arhiepiscopale racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei şi racla cu părticele din moaştele celor patru sfinţi tămătuitori.
În continuare, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiul Galați. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al acestui sfânt locaş.
În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca, în care ni se prezintă pilda dregătorului bogat - păzirea poruncilor.
De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre necesitatea prezenţei sfinţilor în viaţa noastră şi despre lucrarea vindecătoare a Harului lui Dumnezeu prin sfintele moaşte.
Foarte mulţi credincioşi din Galaţi, cu evlavie şi cu dragoste, au venit să se închine la moaşte, cu respectarea strictă a distanţării fizice şi a normelor igienico-sanitare în vigoare, pentru care Arhiepiscopia Dunării de Jos a luat toate măsurile necesare, prin contribuţia preoţilor şi a voluntarilor. 
La final, ÎPS Casian i-a binecuvântat pe credincioșii prezenţi la slujbă.
În această săptămână premergătoare hramului, după cum am aflat de la părintele Rareș Bucur și am scris și noi, în Eparhia Dunării de Jos s-au desfăşurat multe programe misionare, culturale, educative, dar şi social-filantropice, mulți dintre semenii noștri aflați în nevoi fiind astfel ajutați.  
Luni, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Apostol Andrei, credincioşii gălăţeni se pot închina la sfintele moaşte pe parcursul întregii zile, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemia de coronavirus.

Citit 3765 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2020 00:17

3 comentarii

 • postat de UN CREDINCIOS SMERIT Marți, 01 Decembrie 2020 14:58 5.13.222.*** Link la comentariu
  0
  1

  IN FOTOGRAFIE,VEDEM O PARTE DINTRE PARTICIPANTII


  IN FOTOGRAFIE,vedem o parte dintre participantii la acest eveniment religios,inclusiv pe Domnul CRACIUN CASSIAN! FAPTUL ca au abordat tinuta recomandata de marii specialisti in aceste conditii de pandemie,dovedeste,bun simt,educatie,respect, RESPECT FATA DE LEGE SI DE CEILALTI OAMENI!!!NU aceleasi frumoase impresii ne-au lasat preotii ,in frunte cu TEODOSIE,cat si credinciosii dobrogeni care au incalcat cu cinism restrictiile impuse,beneficiind de un tratament prea indulgent!CONSIDER ca BISERICA ESTE O INSTITUTIE CARE TREBUIE SA DEA ASCULTARE LEGILOR STABILITE DE CATRE SOCIETATE,BISERICA NU ESTE STAT IN STAT,cum a cam dat a intelege cinstita fata bisericeasca din CONSTANTA,cu mult tupeu si aroganta (tot crestine si acestea???!!!),preacinstitul TEODOSIE!SA NE TRAIASCA TARA SI NOI TOTI CU SANATATE SI NUMAI BINE !

  Raportează
 • postat de Galatean Duminică, 29 Noiembrie 2020 23:55 89.136.187.*** Link la comentariu
  13
  19

  Scoala cand se deschide? Locurile de munca inchise cand se deschid? HoReCa cand aju ge si ea la linia de plutire? Sau doar acolo vine Covid19. La biserici nu le mai zice nimeni sa respecte normele. Nesimtitilor! Voua va arde de sarbatoare si in spital se moare. Nu incalzeste pe nimeni aburelile religioase, tot ce vrem este sa putem merge la scoala, la munca. Nu ai bani de nimic, dar la biserica.....ehe...

  Raportează
 • postat de Tudor V Duminică, 29 Noiembrie 2020 18:15 89.136.0.*** Link la comentariu
  7
  18

  O intrebare pentru preasfintitele autoritati si fete bisericesti! De ce moastele sfintilor nu sunt puse / scoase la inchinare cu regim permanent (in interiorul lacasurilor de cult unde sunt dpozitate)? Eu de ceva ani sunt plecat din tara, unde cultele ortodoxe daca exista o racla cu ramasite ale unor sfinti sunt in biserici permanent. Acum sapte ani, cand am vizitat Timisoara, in catedrala era racla unui sfant, desi nu era sarbatoare (chiar in dreapta langa intrare, desi este posibil sa fi fost si altele, dar era foarte aglomerat)! Sper sa-mi fie iertata ignoranta pe zona ortodoxa, desi am fost botezat in aceasta religie si respect pe toate celelalte (admirand insa pe cele ce nu au stralucirea, luxul, taxele si placajul cu aur al ortodoxiei)! Apreciez modestia preotilor sau slujitorilor ortodocsi in exterior (fara biserici si limuzine luxoase, fara manastiri locuri de huzur si preacurvie, fara ifose si care pe langa slujbe, sunt si angajati efectiv in munca, unii in constructii chiar, sau soferi de taxi, profesori etc!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.