Deschiderea oficială a Sărbătorii Sfântului Andrei
Foto: Costiuc Petrică

Deschiderea oficială a Sărbătorii Sfântului Andrei
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Dumincă, 29 noiembrie 2020, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a deschis în mod solemn sărbătorile dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al întregului neam românesc.

Au fost scoase la închinare sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi a patru sfinţi tămăduitori: Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii şi Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou.

Înainte de începerea Sfintei Liturghiii, ÎPS Casian, împreună cu slujitorii Catedralei Arhiepiscopale, au aşezat pe baldachinul special amenajat din incinta Catedralei Arhiepiscopale racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei şi racla cu părticele din moaştele celor patru sfinţi tămătuitori.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiul Galați. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca, în care ni se prezintă pilda dregătorului bogat - păzirea poruncilor.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre necesitatea prezenţei sfinţilor în viaţa noastră şi despre lucrarea vindecătoare a Harului lui Dumnezeu prin sfintele moaşte.

Foarte mulţi credincioşi din Galaţi, cu evlavie şi cu dragoste, au venit să se închine la moaşte, cu respectarea strictă a distanţării fizice şi a normelor igienico-sanitare în vigoare, pentru care Arhiepiscopia Dunării de Jos a luat toate măsurile necesare, prin contribuţia preoţilor şi a voluntarilor. 

La final, ÎPS Casian i-a binecuvântat pe credincioșii prezenţi la slujbă.

În această săptămână premergătoare hramului, după cum am aflat de la părintele Rareș Bucur și am scris și noi, în Eparhia Dunării de Jos s-au desfăşurat multe programe misionare, culturale, educative, dar şi social-filantropice, mulți dintre semenii noștri aflați în nevoi fiind astfel ajutați.  

Luni, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Apostol Andrei, credincioşii gălăţeni se pot închina la sfintele moaşte pe parcursul întregii zile, cu respectarea normelor sanitare impuse de pandemia de coronavirus.

Citit 4667 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2020 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.