UPDATE. "Veșmântul" lui Sergiu Dumitrescu, înlănțuit de tomberoane

UPDATE. "Veșmântul" lui Sergiu Dumitrescu, înlănțuit de tomberoane
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

UPDATE, vineri, 3 septembrie 2021. "Veșmântul" lui Sergiu Dumitrescu a fost eliberat de lanţuri şi de tomberoane. De acest fapt ne-am putut convinge vineri, 3 septembrie 2021, când am vizitat din nou şantierul modernizării urbane de la Trei Star. Am descoperit că s-a găsit totuşi, o soluţie pentru a nu transforma o lucrare monumentală de artă într-o ancoră pentru pubele de gunoi.

Cele patru tomberoane au fost mutate câţiva paşi mai departe, în dreptul unui capac de canalizare, şi sunt în continuare legate cu lanţ pentru a nu fi furate. Dar nu de o sculptură în metal!

Mai rămâne doar ca "Veșmântul" regretatului Sergiu Dumitrescu să fie curăţată de toate inscripţiile şi mâzgălelile inepte şi să fie pusă în valoare aşa cum merită!


1 septembrie 2021. După ce "In memoriam", lucrarea monumentală a sculptorului gălăţean Silviu Catargiu, a servit ca suport pentru panoul de şantier al modernizării urbane de la Trei Star, o altă operă de artă a ajuns să fie batjocorită. "Veşmânt", lucrare realizată în 1991 de regretatul Sergiu Dumitrescu, a fost baricadată în spatele a patru tomberoane mari, pe acelaşi şantier al modernizării urbane. Mai grav, tomberoanele au fost legate cu lanțuri, prinse cu lacăt, de sculptura în metal. Cel puţin aceasta era priveliştea revoltătoare oferită trecătorilor şi locatarilor zonei atât marţi, 31 august 2021, cât și miercuri, 1 septembrie 2021.

Nu-i de ajuns că lucrarea a fost agresată cu tot felul de mâzgăleli inepte, iată că acum serveşte şi ca suport și ancoră pentru coşurile de gunoi.

Poate că, totuşi, n-ar trebui să ne mai mirăm! Din moment ce unul dintre simbolurile zonei, ceasul din Mazepa, a fost pus la pământ şi făcut bucăţi, de ce ar trebui să cerem mai mult respect pentru o operă de artă? Chiar şi pe un şantier de modernizare urbană...

Foto: Marian Calestru și Anca Melinte

Citit 2792 ori Ultima modificare Luni, 06 Septembrie 2021 02:44

3 comentarii

 • postat de Locatar, Mazepa
  Joi, 02 Septembrie 2021 10:31
  5.13.232.***
  O rugaminte din partea galatenilor din zona. Asadar, ce este de facut: sa se aiba in vedere repunerea ceasului in locul respectiv si opera "Vesmant" sa fie curatata si pusa in valoare. Ii rugam pe cei raspunzatori sa se conformeze.
  4
  19
  Raportează
 • postat de Zandu
  Miercuri, 01 Septembrie 2021 23:27
  46.97.176.***
  E vina șefului de șantier, atât îl duce capul, nivelul cultural. Totuși există o speranță dacă a supraviețuit 30 de ani și nu a ajuns la fier vechi.
  7
  24
  Raportează
 • postat de Baciu
  Miercuri, 01 Septembrie 2021 23:18
  72.83.146.***
  Da, atat timp cat la carma galatiului avem oameni parasutati de oriunde, cu pregatiri de doi lei, si avand doar interesul avutiei si atat, ce sa ne mai mire ca galatiul, a juns un targ, din care tineretul, forta reala a societatii, fuge ca de dracu.
  10
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.