Stagiu de formare pentru studenții gălățeni

Stagiu de formare pentru studenții gălățeni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În perioada 15-18 septembrie 2021, cu binecuvântarea ÎPS Casian, a avut loc la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" din comuna Tudor Vladimirescu, județul Galați, un stagiu de formare duhovnicească și artistică, destinat studenților de la specializarea Teologie Ortodoxă Arta Sacră, din cadrul Departamentului de Teologie al Universității  "Dunărea de Jos" din Galați.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, la această Universitate de vară, desfășurată sub genericul "Arta creștină în spiritualitatea patristică", au conferențiat prof. univ. dr. Mihaela Palade de la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" din București și cadre didactice de la Departamentul de Teologie din Galați.
Studenții, alături de care au participat și eleve de la clasa de Patrimoniu a Seminarului Teologic Ortodox "Sfântul Apostol Andrei", s-au bucurat și de prezenţa unor iconari, care le-au împărtășit detalii practice legate de arta realizării sfintelor icoane.
În ziua prăznuirii virtuților teologice întrupate, 17 septembrie, Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian a vizitat duhovnicește mănăstirea în care se află un atelier de iconografie. Înalt Prea Sfinția Sa a susținut un curs practic de iconografie bizantină în trapeza mănăstirii, ce urmează a fi repictată, evidențiind dimensiunea spirituală a sfintelor icoane.
În semn de apreciere pentru realizările grafice și icoanele lucrate, ierarhul locului a oferit diplome de participare cursanților și organizatorilor.
Pe parcursul celor patru zile de prelegeri, dezbateri, seminarii și ateliere de lucru, studenţii au reușit să aprofundeze teme majore ale artei creştine şi spiritualităţii patristice bizantine şi să deprindă mai bine tehnicile de zugrăvire a icoanei.
Participanții au apreciat cadrul ales pentru desfășurarea acestui eveniment cultural, care le-a oferit posibilitatea de a pătrunde mai mult în spiritualitatea monahală.
Activitatea s-a încheiat cu un vernisaj al lucrărilor realizate de participanți, în curtea mănăstirii, ocazie cu care una dintre măicuţe a recitat o emoționantă poezie compusă de Maica Teodosia (Zorica) Lațcu, trăitoare în obștea mănăstirii și plecată la Domnul în anul 1990.

Citit 815 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.