Ghid ANAF pentru cei care câștigă bani din activităţi sportive

Ghid ANAF pentru cei care câștigă bani din activităţi sportive
Clarificări legate de obligațiile fiscale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, recent, pe site-ul instituției, "Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă". Documentul aduce clarificări legate de obligațiile fiscale pentru persoanele fizice care obțin venituri din activități sportive: sportivi, antrenori, medici și asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători, arbitri.

Contribuabilii care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă datorează impozit pe venit. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut și se reține la sursă, la momentul plății venitului.

"De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri în baza contractelor de activitate sportivă datorează contribuția de asigurări sociale, dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente și venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Cota de contribuții de asigurări sociale este de 25%", precizează documentul ANAF.

Pentru anul trecut, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.300 de lei lunar și plafonul anual este de 27.600 de lei (12 luni x 2.300 de lei).

Persoanele fizice care nu se încadrează în plafonul anual pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale pentru anul curent, în condițiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.

În plus, persoanele fizice care realizează venituri din contracte de activitate sportivă datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din investiții și venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere al Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Ghidul oficial ANAF este disponibil AICI.

Citit 1350 ori Ultima modificare Marți, 26 Octombrie 2021 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.