Mai multă insulă, mai puţină Dunăre (FOTO)
Foto: Cristian Deceanu

Mai multă insulă, mai puţină Dunăre (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

Pare o glumă, dar nu e! Insula ivită din apele Dunării, în dreptul oraşului Galaţi, câştigă tot mai mult teritoriu, în vreme ce fluviul scade. În spectaculoasele imagini aeriene realizate şi puse la dispoziţia noastră de Cristian Deceanu, se poate vedea nu doar că fâşia de pământ s-a îmbogăţit cu vegetaţie. Cine ştie ce îi rezervă vremea şi mai ales vremurile!

Reamintim că insula a devenit deja celebră pentru acţiunile politice pe care le-a găzduit. În 2018, liberalii gălăţeni au scris "La naiba, PSD", cu litere săpate în nisip. Mai apoi, insula a fost scena unui protest la adresa viceprimarului UNPR, Picu Apostol Roman, comunitatea RO100 Curăţăm Galaţiul arborând un banner pe care scria "Sex, drugs & pacanele". Iar luna trecută, membrii AUR Galaţi au desfăşurat aici bannerul "Nu nazi-certificatelor!", în semn de protest împotriva pașaportului de vaccinare.

Foto: Cristian Deceanu

Citit 6578 ori Ultima modificare Marți, 16 Noiembrie 2021 23:15

10 comentarii

 • postat de Radu Ionel
  Luni, 22 Noiembrie 2021 08:52
  5.14.131.***
  Înainte pe vremuri Brăila a fost Raia Turcească fapt dovedit prin fortificații hrubele existente prăbușite și închise în tot orașul ...Brăila chipurile s-a dezvoltat pe ,,spinarea ""Galațiului Brăila Regiunea Galați ,,,,ce scăpa printre degete Galațiul se dezvolta Brăila"" și NU scapa Nimic....decît toți pușcărieșii ,borfași și pe cei de doi bani îi expulzau /exportau cu domiciliul forțat la Brăila...un calvar al epocii respective...DECI Brăila stătea la MILA Galațiului... dar Galațiul nu a participat pentru nici un edificiu al Brăilei [[ Uzina Progresul, Combinatul Chiscani, cele două Laminoare,cele două CCH- uri și CFA- uri ]]...Intotdeauna Galațiul a urît și disprețul Brăila din toate punctele de vedera...dar a culminat chiar și după așa zisa REVOLUȚIE 1989 CIND Galațiul a construit așazisul CARTIER FANTOMĂ peste Siret pe teritotul Brăilei care nici pînă în momentul de față nu este elucidat și reglementat nici Administrativ Teritorial nici Juridic....PROLOG din punct de vedere DECLARATIV AL ACESTEI SITUAȚII EXISTENTE NEREZOLVATE NICI PÎNĂ AZI 22.11.2021....***POATE VA DISPARE URA SI DESCONSIDERAREA Galațiului pentru Brăila ***odată cu finalizarea PODULUI PESTE DUNĂRE între cele două orașe unul Moldovean și unul Muntean....cu respect maxim pentru toți cititorii relatării de Radu Ionel[ din respect pentru toți m- am mutat la Brașov fiindcă aici este altă lume și civilizație].
  2
  1
  Raportează
 • postat de Brighila Costica
  Luni, 22 Noiembrie 2021 08:25
  86.34.187.***
  Părerea mea este că e bine să lași natura să ,,lucreze”, eventual o corectezi cu mici intervenții...! În zona respectivă (trecere bac km 153,6) Dunărea se măsoară în lățime puțin peste 1 km), viteza curentului este mai scăzută spre malul dobrogean, după ce în amonte în zona de traversare a liniilor electrice aeriene (LEA) de la km 158 măsoară cam 400 m (nu degeaba a fost aleasă pentru traversare această zonă de îngustare a albiei Dunării atât pentru traversarea LEA cât și pentru subtraversarea cablului cu fibră optică ce aprține TELECOM). În plus nu uitați că la km 155 este vărsarea Siretului în Dunăre, mare aducător de aluviuni la vremuri de inundații și unde să se depună decăt în zona cu pricina (hidromorfologia Dunării)....deci nu se pune problema unui dragaj în zona respectivă atât timp cât curentul apei sapă la malul stâng (gălățean) și asigură adâncimi de navigație suficiente pentru traficul navelor (inclusiv cele maritime). Zona respectivă este semnlizată prin geamanduri laterale ce țin șenalul navigabil în parametri recomandați de Comisiunea Dunării, atât ca lățime cât și ca adâncime.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Joi, 18 Noiembrie 2021 09:10
  86.34.180.***
  Cineva a scris despre Cocuta. Era prin preajma o plaja cu aceasta denumire. Era amenajata pe un promontoriu dunarean, care se gatuia langa Zaclau, fata in fata cu o insula adevarata cu suprafata de cca 1 ha ce era situata cam cu 2 km mai in amonte decat ce avem acum in dreptul Mazepii. Adesea traversam de la ridicatura vestica a promontoriului, unde erau niste salcii mari si scorburoase, pe insulita, cu barca la vasle; curentul apei fiind puternic, caci intre insula si plaja se circula cu bacul Galati/Zaclau. A fost dragata sa se faca loc, actualului loc de traversare bacuri de la IC Bratianu, cam prin anii 80...
  0
  4
  Raportează
 • postat de paloma
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 23:01
  5.13.145.***
  Sa vedem cine-si face primul un bar beach pe insula !!!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Nicu Dragnea
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 18:16
  109.166.129.***
  Bunicul povestea ca in perioada interbelica exista insula Cocuta, insula unde galatenii mergeau cu barca la plaja si pucnicuri. A fostr dragata de comunisti si a disparut. Natura isi reintra in drepturi, cu concursul si sprijinul nemarginit din partea AFDJ si APDM.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Viitor fost votat
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 18:13
  5.14.145.***
  Hmmm... Teritoriu nou! Oare cine se va improprietari cu el?!?
  Prietenii știu de ce! Pardon, cine !
  0
  2
  Raportează
 • postat de lasati natura sa se refaca
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 18:05
  89.39.81.***
  mie mi-a povestit o persoana in virsta care la rindul ei stia de la un bunic ca insula a fost. era plina de vegetatie, copaci si era adapost pentru hotii din galati si de peste. A.F.D.J-ul imi amintesc ca intr-un articol a spus ca oricum canalul navigabil este in siguranta si intretinut. el este intre faleza si insula iar dragarea ar fi bani aruncati . asa ca de-abia astept sa vad copaci si pasaret. dar nu cred ca apuc. poate nepotii mei.o seara buna.
  2
  3
  Raportează
 • postat de MISU
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 12:14
  86.124.205.***
  NESIMTIRE SI INDOLENTA CRASA din partea celor care se perinda la conducerea AFDJ Galati!!!Asteapta sa treaca luna sa-si ridice salariile NESIMTITE si ATAT!!!De ani de zile e problema asta ,se putea draga dar PUTUROSENIA celor din conducere este MARE!!!RUSINE SA VA FIE
  27
  53
  Raportează
 • postat de Gigica
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 11:43
  84.243.108.***
  poi nu avem AFDJ, APDM si cum s-or mai numi aceste institutii energoface care mananca anual miliarde de euro fara sa produca nimic? Digul de pe malul stang al Dunarii este facut praf si pulbere, aluviunile au rasarit dintre ape si au prins vegetatie pe ele si, mai nou, au parte si de fauna diversa, oare chiar nu avem o draga, nu avem salandre care sa curete albia raului de aluviuni? In caz de inundatii apele Dunarii se revarsa peste Valea orasului, in loc sa fie directionate catre zonele inundabile de peste Dunare, zone prin intermediul carora se alimentau pe vremuri canalele de irigatii, pontoane care mai de care mai mizere din care se aud vara refrenuri numai de romanasii nostri ascultate, etc. O sa ne trezim cu o albie secata daca nu se vor lua masuri urgente de decolmatare, de irigare a orasului adiacent Dunarii, si daca nu se vor lua masuri pentru stoparea desertificarii Romaniei in zona de sud... Dar deh, cine mai este ca noi, pana si pontonul pentru salupe si iahturi este aproape pe uscat (Sic) si cred ca tot cu fonduri europene a fost creat, pentru ca mai apoi sa fie lasat in paragina... Pardon , toata Faleza este o paragina, dar cine sa o vada, ca mai marii isi fac veacul prin tarile calde...
  28
  47
  Raportează
 • postat de Dax
  Miercuri, 17 Noiembrie 2021 11:22
  89.39.81.***
  Hmm .. Ne plangeam de potential turistic .. Uite ca poate asta e o oportunitate .. Cu mintea corecta si amenajarea care trebuie , poate deveni o sursa de venit .
  20
  49
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.