Primele donații pentru recuperarea memoriei Galațiului

Primele donații pentru recuperarea memoriei Galațiului
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Proiectul demarat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu prilejul Zilelor Bibliotecii, sub titulatura „Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile tale, istoria Galațiului!”, a dat deja primele roade, potrivit unui comunicat remis redacției.

Primele fotografii și documente și-au găsit calea spre Colecțiile Speciale ale Bibliotecii, în urma donațiilor făcute de gălățeni. Fotografiile donate în format fizic au fost scanate, iar informațiile oferite de donatori, împreună cu rezultatele cercetărilor făcute de bibliotecari, au scos la iveală povești inedite, care contribuie la recuperarea și la promovarea istoriei orașului Galați. Povești de viață despre vechiul cartier Bădălan, despre familii gălățene, despre fapte din trecutul orașului prind viață. Chiar bibliotecarii celor două compartimente care au inițiat proiectul au fost primii donatori, îmbogățind Colecțiile Speciale cu fotografii și documente din arhive personale și cu un inedit portret al fondatorului bibliotecii gălățene, istoricul Vasile Alexandrescu Urechia, tipărit la atelierul fotografic al lui F. Hild din Galați și recuperat dintr-un anticariat din Spania. Un pasionat de istoria Galațiului, Marcel Capriș, a readus între zidurile fostului sediu al Comisiei Europene a Dunării un volum ce a aparținut bibliotecii acelei instituții. Cartea donată, purtând ștampila Comisiei Europene a Dunării, este un vocabular italian-francez-italian imprimat la Torino și premiat cu Medalia de Aur a Expoziției Naționale din 1898. Biblioteca le mulțumește tuturor donatorilor și îi așteaptă pe gălățeni cu alte comori din arhivele familiilor, pentru a putea reconstitui memoria orașului și a locuitorilor ei. 

Dacă dețineți fotografii la care nu vreți să renunțați, dar vreți să le împărtășiți, bibliotecarii le vor scana, formatul electronic urmând să fie inclus în catalogul electronic al bibliotecii, iar povestea din spatele lor - promovată, pentru a recompune memoria comunității gălățene. Mai multe despre proiect puteți afla pe pagina dedicată acestuia, pe site-ul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”: https://www.bvau.ro/fotografia-ta.php sau folosind una dintre următoarele date de contact:  e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.;  messenger: bvauReferinte Telefon: 0236.411.037 / int. 112 sau 0732.520.516

Citit 2786 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Noiembrie 2021 22:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.