De Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, Teatrul Dramatic, luminat în albastru

De Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, Teatrul Dramatic, luminat în albastru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, marcată pe 2 aprilie, la inițiativa Autism Europe, Asociația Help Autism, alături de organizațiile din rețeaua RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), desfășoară campania “O călătorie împlinită prin viață”, potrivit unui comunicat remis redacției.  

Scopul campaniei este de a atrage atenția asupra nevoilor particulare pe care le au cele peste 40.000 de persoane cu autism din România și aproximativ șapte milioane în Europa.  

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului a fost declarată de către Comitetul General al Națiunilor Unite în 2007 ca ziua oficială pentru atragerea atenției asupra nevoilor urgente a persoanelor cu autism din întreaga lume.

Conform unor modificări aduse legii nr. 151/2010 publicate recent în Monitorul Oficial, statul român garantează accesul liber şi gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, un pas imens făcut anul acesta. Totuși, pentru punerea în aplicare a legii este necesară definirea normelor de autorizare a ONG-urilor ca furnizori de servicii conexe actului medical și reglementarea subprogramului pe TSA. Cele 100 de ONG-uri semnatare solicită Ministerului Sănătății să își țină promisiunea, iar decontarea terapiei de recuperare pentru persoanele cu TSA să devină o realitate în luna aprilie.

Peste 40.000 de persoane și familiile lor trăiesc cu autismul în România și șapte milioane în Europa.

• 1 din 4 copii cu autism nu merge la școală.

• În Europa, mai puțin de 10% dintre persoanele cu autism au un loc de muncă. 

• Persoanele cu autism mor în medie cu 16 ani mai devreme, pentru că nu au acces la îngrijire medicală adaptată.

Sub îndemnul "O călătorie împlinită prin viață", o campanie clădită pe înțelegere, susținere și acceptare, există speranța că, împreună, putem construi un drum mai așezat în viață, o călătorie lină a copiilor și adulților cu autism.  

Pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național, clădiri simbol din 15 orașe din țară vor fi iluminate în albastru – culoarea autismului - printre ele aflându-se și Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi.  

De asemenea, o parte dintre companiile din România preiau iluminarea în digital și organizează acțiuni pentru angajați și clienți. În același timp, ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile acțiuni necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism.

Persoanele dornice să susțină campania pot distribui vizualurile și mesajele pe rețelele proprii de socializare, folosind hashtag-urile #ZiuaAutismului2022 #AutismDay2022 #oCalatorieImplinitaPrinViata. Ele pot fi preluate exact așa cum sunt sau pot fi personalizate cu textul dorit în postări.

Citit 473 ori Ultima modificare Vineri, 01 Aprilie 2022 21:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.