Trenul Regal ar urma să sosească la Galați pe 10 mai 2022. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu şi Principesa Sofia, alături de gălățeni

Trenul Regal ar urma să sosească la Galați pe 10 mai 2022. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu şi Principesa Sofia, alături de gălățeni
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"Călătoria Trenului Regal de la București la Galați", pe 10 mai 2022, este proiectul pentru care va fi supusă votului aleșilor locali asocierea municipiul Galați cu Asociația Casa Majestății Sale.

„Anul acesta, Trenul Regal va face o călătorie simbolică la sărbătoarea națională de 10 mai și va opri la Ploiești, Buzău, Brăila și Galați. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, dorește să mulțumească tuturor comunităților locale pentru efortul pe care oamenii din toate domeniile de activitate l-au făcut în acești ultimi doi ani și jumătate, plini de dificultăți și de îngrijorări.

Custodele Coroanei și Principele Radu, împreună cu Principesa Sofia, doresc să sărbătorească ziua de 10 Mai 2022 alături de locuitorii celor patru județe pe care le vizitează. Pe parcurs, familia regală va fi alături de voluntari ai Crucii Roșii Române, ai Fundației Regale Margareta a României, precum și alături de elevi olimpici, veterani Invictus, de persoane vârstnice și de copii beneficiari ai proiectelor umanitare, sociale, educaționale, culturale, patronate de Majestatea Sa”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali.

Conform documentelor, ziua de 10 Mai marchează trei momente istorice: începutul domniei Regelui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din 1866 şi până la momentul abdicării Regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast.

Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a intrat în folosință în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. La cei 94 de ani ai lui, Trenul Regal român este probabil cel mai vechi tren regal în funcțiune din lume.

De la punerea sa pe calea ferată, Trenul Regal al României a parcurs mii de kilometri, purtând pașii regilor și reginelor, ai Familiei Regale, precum și ai liderilor politici români, europeni și americani, din anii 1948-1989. Istoria României cuprinde o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal. După anul 2012, el a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană și comunitățile locale, dar și un simbol al statului român.

Pentru a face posibil acest eveniment la Galați, Primăria ar urma să asigure suma de 180.000 de lei de la bugetul local.

Citit 4907 ori Ultima modificare Luni, 02 Mai 2022 15:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.