Cum obții și la ce este util cardul european de sănătate

Cum obții și la ce este util cardul european de sănătate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Gălăţenii asigurați care vor să călătorească în afara ţării pot solicita de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați cardul european de sănătate, document care le permite să beneficieze de asistenţă medicală gratuită, în caz de urgenţă, pe teritoriul Uniunii Europene, dar şi în ţări precum Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveţia.

Pentru a obține documentul, persoana asigurată trebuie să depună în scris, la sediul CAS Galați, o cerere tip, însoțită de o copie a actului de identitate. De asemenea, CAS Galați solicită și dovada calității de asigurat.

"Asiguratul va intra în posesia cardului în termen de maximum șapte zile lucrătoare de la data înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al UE. În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea cardului european sau dacă există situaţii de urgenţă care ar putea face necesară eliberarea cardului în mai puţin de șapte zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat provizoriu de înlocuire a cardului (CIP)", a explicat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

Cardul european de sănătate are o valabilitate de doi ani de la data emiterii. Pe baza acestui document, persoana asigurată are dreptul la asistență medicală devenită necesară în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene sau al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Totuși, este posibil ca, pentru anumite servicii medicale, să fie necesară o coplată, chiar dacă în România aceste servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde doar de sistemul de asigurări de sănătate din țara în care ne sunt acordate aceste servicii.

Atenție, cardul european nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.

Dacă nu l-ai solicitat înainte de plecare

"În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia cardului european (nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară), persoana respectivă trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis cardul (prin poştă, fax, e-mail) şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată, în termen de 24 ore", a adăugat George Toderașc.

Pe site-ul CAS Galați (http://www.casan.ro/casgl), în secțiunea "Informații pentru Asigurați", la rubrica "Cardul European de Asigurări de Sănătate", puteți găsi toate detaliile despre modul de obținere a documentului. De asemenea, tot de aici puteți descărca și cererea de solicitare a cardului.

Citit 1912 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.