Avem o insulă-n coaste - ce facem cu ea?

Avem o insulă-n coaste - ce facem cu ea?
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Ornitologii occidentali nu au dat încă năvală ca să facă un film documentar despre curioasa invazie a... păsărilor flamingo, superbe exemplare de culoare roz-bombon, cocoţate pe picioroange înalte. Numele lor vine de la "flamengo", în traducere "culoarea flăcării".

Într-o bună zi, pe neaşteptate, flamingii au pogorât lin, la odihnă, pe insula ridicată în dreptul Galaţiului din apele fluviului, însă peticul de pământ al nimănui, aflat între două judeţe, este deja invadat de bărcile gălăţenilor, care vin să facă plajă, insolit şi pe gratis! Şi destul de periculos, căci nu are cine să plătească salvamari, aşa cum riscă şi cei care se scaldă peste Dunăre, unde cândva gustam Plaja "Cocuţa", în vremurile regale numită Plaja "Duduia". Nici acolo nu sunt salvamari, deşi în zonă pândesc gropi ascunse sub ape! Nici suc ori bere nu găseşti încă, tot aşa cum nu sunt nici pe insula lungă de un kilometru.

Până când insula a fost cu totul dragată de Comisiunea Europeană a Dunării, fâşia era mai lungă cu jumătate de kilometru şi situată mai spre malul gălăţean...

Acum, insula dăruită de Cel de Sus încurcă navigaţia, pune în pericol vapoarele şi nimeni nu construieşte acolo măcar o atractivă structură pe piloni din lemn, cu podeţ aşijderea, ca la americani. Pământul a înverzit copios şi insula, în vechime folosită de hoţi şi de dezertorii din Imperiul Otoman, este deja stăpânită de pescăruşi şi de alte păsări galeşe.

Un adevărat spectacol, ignorat însă de mulţi dintre noi... Un pământ nou, fără stăpân! Iar atunci când cota Dunării va creşte, insula va pândi, şi mai periculos, sub o palmă de apă tulbure!

Citit 4806 ori Ultima modificare Marți, 13 Septembrie 2022 10:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.