După vânzările de terenuri respinse pe bandă rulantă, Primăria caută evaluator

După vânzările de terenuri respinse pe bandă rulantă, Primăria caută evaluator
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După ce proiectele de hotărâre privind vânzările de terenuri au fost respinse de cel puţin trei ori consecutiv, iar şase dintre gălăţenii interesaţi să cumpere suprafeţe şi-au cerut drepturile în Consiliul Local, administraţia locală a lansat o achiziţie publică pentru servicii de evaluare, în vederea stabilirii valorii de piaţă a respectivelor imobile.

"Gălăţeni care vor să cumpere terenuri şi-au cerut drepturile în Consiliul Local. Din 21 de proiecte, unul singur a fost aprobat", scriam, la finele lunii august, în ziarul "Viaţa liberă". Intervenţiile celor şase gălăţeni au venit după ce la şedinţa ordinară din luna iulie, din 24 de vânzări de imobile, doar opt au fost aprobate.

Nu o dată, în şedinţele de plen, consilierii USR PLUS au ridicat suspiciuni în privinţa evaluărilor făcute de serviciul Primăriei, Geotopocad, şi au insistat pentru contractarea unor evaluatori independenţi.

La rândul lor, consilierii liberali, prin vocea lui Valeriu Onose, au arătat că evaluatorii trebuie selectaţi cu respectarea legislaţiei achiziţiilor publice: "Nu avem o problemă cu vânzarea în sine, ci avem dubii în privinţa procedurii de determinare a preţului de vânzare. Nu se respectă Codul Administrativ, care precizează: preţul minim de vânzare, aprobat prin hotărârea Consiliului Local, va fi valoarea cea mai mare dintre preţul de piaţă şi valoarea de inventar a imobilului. Valorile de inventar nu le găsim în documentaţie. Iar raportul de evaluare trebuie întocmit de evaluatori autorizaţi şi selectaţi cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".

Pentru că situaţia s-ar fi putut prelungi la nesfârşit, iar de pierdut nu aveau doar gălăţenii interesaţi să cumpere, ci şi bugetul Primăriei, care ar urma să încaseze sume consistente în urma vânzărilor, a fost lansată o achiziţiei publică menită să facă "pace".

Concret, Primăria caută "servicii de elaborare a rapoartelor de evaluare în vederea stabilirii valorii de piaţă pentru imobile proprietatea privată a municipiului Galaţi".

Tabelul cu bunuri care vor fi supuse evaluării, cuprins în caietul de sarcini, numără 19 poziţii - suprafeţe de teren situate în diferite zone ale oraşului, pe străzile: Siderurgiștilor, Regiment 11 Siret, Tecuci, Nae Leonard, Stadionului, Basarabiei, Roşiori, Saturn, Portului, Basarabiei, Brăilei, Aviatorilor, Traian Vuia şi bulevardul George Coșbuc.

"Evaluarea se realizează conform OUG nr. 57/2019 în vederea determinării valorii de piaţă a bunului imobil, în vederea realizării operaţiunii de vânzare sau pentru calculul redevenței în vederea concesionării. Valoarea estimată pentru prestarea serviciilor - 450 lei/raport de evaluare fără TVA", se arată în caietul de sarcini.

Ofertele sunt așteptate până pe 26 septembrie 2022, iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Citit 1290 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Septembrie 2022 02:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.