Rate mai mari la sute de mii de credite

Rate mai mari la sute de mii de credite
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 4,06 la sută pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul doi 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65 la sută, conform datelor anunţate de Banca Naţională a României (BNR).

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".
Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art. II şi III din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36 la sută pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul patru 2018.
Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat vineri la 7,93 la sută pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,10 la sută, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 8,23 la sută pe an, de la 8,22 la sută în şedinţa anterioară.
Aproximativ 450.000 de persoane au credite cu indice de referință IRCC.

Citit 434 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Octombrie 2022 08:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.