Ce cred elevii despre proiectul de lege privind testarea antidrog în școli

Ce cred elevii despre proiectul de lege privind testarea antidrog în școli
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Proiectul de lege privind testarea antidrog în școli și licee, lansat de puţină vreme în circuitul legislativ, este unul extrem de controversat. Pe scurt, dacă acest proiect ar fi aprobat, polițiștii vor putea intra în licee pentru a le face teste antidrog atât elevilor, cât și persoanelor prezente la evenimente, iar cei care se opun acestei testări riscă între 1 și 5 ani de închisoare, spun parlamentarii care au inițiat proiectul.

"Consumul produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive cunoaște o amploare deosebită. Societatea civilă a semnalat numeroase derapaje în școli, licee, universități, în baruri sau cluburi, la evenimente organizate în aer liber sau în diverse locații. Pentru stoparea acestui fenomen, e nevoie de un plan de măsuri adaptat specificului fiecărei zone de risc. E nevoie de aplicarea unui astfel de plan și de a verifica dacă se respectă, în caz contrar, persoanele vinovate să răspundă din punct de vedere penal. Sunt extrem de importante din perspectiva prevenției și controalele inopinate în astfel de zone, inclusiv testarea cu mijloace omologate. Astfel de controale nu au un cadru legal pentru desfășurarea acestora, fapt pentru care o atare intervenție legislativă este binevenită", se precizează în proiect.

Am încercat să aflăm şi câteva dintre părerile elevilor referitor la acest proiect:

Iulian, 17 ani: "Sincer, mi se pare normal, cu ocazia asta mai scăpăm și de cei care consumă, plus că le va fi frică să vină cu droguri sau cu alte substanțe la școală. Trebuia de mult luată o astfel de hotărâre, sper din tot sufletul să se aprobe."

Andreea, 16 ani: "Mi se pare un lucru fantastic că vor să introducă aceste teste antidrog în școli și licee. Datorită acestor testări, se va instaura frica în cei care consumă substanțe interzise și poate se vor lăsa. Personal nu am avut cazuri în care colegi sau cunoștințe să vină drogate la școală, dar nici nu vreau."

Ruxandra, 19 ani: "Mi se pare ok să se introducă aceste testări pentru tineri, dar nu în liceu. Dacă să spunem că cineva ar ieși pozitiv la test, ar fi marginalizat de restul colegilor, ba chiar şi de profesori, fiind considerat un infractor. Cum am spus, mi se pare corect ca aceste teste să fie făcute inopinat pe stradă tinerilor, dar nu de față cu clasa sau cu cadrele didactice."

Citit 810 ori Ultima modificare Vineri, 07 Octombrie 2022 08:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.