Tată și fiu, arestați în dosarul înșelăciunilor cu cereale

Tată și fiu, arestați în dosarul înșelăciunilor cu cereale
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Doi bărbați de 39 și, respectiv, 66 de ani au fost reținuți în urma descinderilor pe care polițiștii le-au făcut joi, 8 decembrie, într-un dosar penal de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în domeniul tranzacțiilor cu cereale. Suspecții, tată și fiu, sunt administratori ai societăților acuzate că ar fi produs un prejudiciu de circa 3.000.000 de lei prin cumpărarea și, respectiv, vânzarea de cereale fără îndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor contractuale.

Valeriu Filipenco și Constantin Cosmin Filipenco au fost reținuți de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați la capătul a aproape 24 de ore de audieri, în urma descinderilor pe care Poliția Economică le-a făcut la sediile a trei societăți comerciale care au ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat. Firmele administrate de către cei doi, tată și fiu, au sediile în Tudor Vladimirescu (Cereali Expres Mode SRL, înființată în august 2022 și, respectiv, Angy Enco SRL, înființată în 2021) și, respectiv, în Șendreni, Angyscereall 85 SRL, firmă înființată în 2018 și care a avut anul trecut, potrivit datelor publice, o cifră de afaceri de peste opt milioane de lei.

Prin intermediul celor trei societăți, administratorii ar fi achiziționat cereale de la persoane fizice și juridice fără a plăti conform înțelegerii contractuale, susțin anchetatorii, sau ar fi vândut marfă către alți beneficiari fără a livra efectiv produsele, deși ar fi încasat banii în prealabil. Șapte plângeri au ajuns pe masa polițiștilor în ultimele luni, sumele reclamate de păgubiți totalizând 3.000.000 de lei. Pe lista păgubiților se află firme din Galați, dar și din Constanța, Ilfov, Brăila sau Bacău. În urma celor cinci descinderi care au avut loc joi la sediile firmelor și la domiciliile administratorilor, au fost ridicate mai multe probe și au fost indisponibilizate cinci mașini, în valoare totală de 45.000 de euro.

Valeriu Filipenco (tatăl) și Constantin Filipenco (fiul) au primit ordonanțe de reținere, iar vineri, 9 decembrie, au fost prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă. Instanța  a admis doar în parte propunerea Parchetului. "Admite în parte propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Filipenco Cosmin Constantin pe o durată de 30 de zile, de la data de 9.12.2022 la 7.01.2023 inclusiv. Respinge ca nefondată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați în ceea ce priveşte inculpatul Filipenco Valeriu şi dispune luarea faţă de acesta a măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile (...) Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive", se arată în soluția publicată pe portalul Tribunalului Galați.

Citit 3171 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2022 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.