Primăria Galaţi raportează: Record de fonduri atrase în 2022 pentru infrastructură, educație sau sănătate

Primăria Galaţi raportează: Record de fonduri atrase în 2022 pentru infrastructură, educație sau sănătate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Potrivit unui comunicat de presă, 2022 a fost anul în care Primăria municipiului Galați a punctat un adevărat record în ce privește atragerea de fonduri europene. În ceea ce priveşte proiectele de investiţii finalizate, merită amintite: reabilitarea uneia dintre cele mai importante axe rutiere a orașului ce cuprinde străzile Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, Henri Coandă și George Coșbuc, Casa Artelor - o clădire veche de 150 de ani care a fost renovată și redată comunității - şi modernizarea zonei cuprinse între Potcoava de Aur și Trei Star.

„Încheiem un an în care am reușit să ducem la bun sfârșit proiecte importante pentru orașul nostru. Dar mai important este faptul că am demarat procedurile pentru obținerea de fonduri din diferite surse pentru continuarea dezvoltării Galațiului, iar o parte dintre aceste proiecte au început deja. Vorbim despre un record în atragerea de fonduri ce sunt importante pentru infrastructură, educație sau sănătate. Contribuția cea mai importantă pentru toate aceste schimbări aparține însă gălățenilor. Lor le mulțumesc pentru că împreună am reușit să nu ne lăsăm descurajați și să putem privi încrezători către viitor”, declară Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați într-un comunicat de presă transmis redacţiei.

În opinia autorităţilor locale, 2022 a fost anul în care Primăria municipiului Galați a punctat un adevărat record în ce privește atragerea de fonduri europene. Este vorba despre 112 proiecte, aflate în diverse stadii, ce totalizează 1,3 miliarde de lei. Dintre acestea, 86 de proiecte de 776 milioane de lei se află în implementare, 5 proiecte de 191 milioane de lei au fost încheiate, iar în 2023 vor demara 21 de proiecte de 366 milioane de lei.

„O componentă foarte importantă a fost accesarea de fonduri în cadrul PNRR. În acest caz este vorba despre 49 de proiecte deja aprobate în valoare de 111 milioane de euro. Pe lângă proiectele finanțate cu bani europeni, Primăria municipiului Galați mai are în derulare 27 de contracte de investiții de peste 55 de milioane de lei. Acestora li se adaugă alte 20 de contracte aflate în procedură de achiziție de peste 60 de milioane de lei”, subliniază municipalitatea.

Conform autorităţilor, educația a rămas o prioritate, așa că în anul 2022 au continuat investițiile în școli și grădinițe. Și aici a fost înregistrat un adevărat record de proiecte în infrastructura școlară, iar unul dintre acestea, cel derulat la Școala 11, a fost deja finalizat. În prezent sunt în implementare proiecte în valoare de 129 de milioane de lei la 22 de unități de învățământ. De asemenea, în cadrul PNRR vor demara anul viitor alte 5 proiecte pentru unități de învățământ cu o valoare 47 milioane de lei.

„La capitolul sănătate au continuat investițiile în toate cele trei spitale aflate în administrarea Primăriei (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Maternitatea „Buna Vestire” și Spitalul de Psihiatrie). În acest caz este vorba despre 19 proiecte cu finanțare europeană, în diferite stadii. Există deja finanțare europeană pentru 8 proiecte în valoare totală 88,4 milioane lei (17,6 milioane de euro).

În ceea ce privește transportul, tot în cadrul PNRR au fost aprobate 3 proiecte pentru 57 de noi mijloace de transport nepoluante, în parteneriat cu Primăria comunei Vânători, iar valoarea acestora este de 52 de milioane de euro”, punctează municipalitatea.

Conform sursei citate, 2022 a fost anul în care au continuat și investițiile în cartierele: au fost desființate 366 de garaje în zonele Micro 16, 19, 20, 38, 39C, Siderurgiștilor Vest și Piața Centrală. Astfel, s-au creat 700 de noi locuri de parcare. Proiectele au mai inclus și refacerea trotuarelor, a carosabilului, amenajarea de locuri de joacă pentru copii. Lucrările în cartierele orașului vor continua și în 2023.

Între proiecte importante aflate în derulare sunt nominalizate: modernizarea Aleii de la P-uri, realizarea Parcului de aventură din apropierea Plajei Dunărea, punerea în valoare a Sitului Tirghina - Barboși, precum și lucrările pentru modernizarea cartierelor.

Între evenimente importante ale anului 2022 merită amintite: Street Food Festival, Trenul Regal, spectacole de Zilele municipiului Galați, Danube Rock.

În plus, urmează „Revelion în stradă” (centru) și trei locuri de unde se vor lansa artificii (Elice, Sala Sporturilor, parcare Shopping City Galați).

Citit 788 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2022 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.