Șoferii gălățeni, îndemnați să schimbe permisele vechi de zece ani. Amenzile pentru documente expirate vor putea fi date și la ghișeu

Șoferii gălățeni, îndemnați să schimbe permisele vechi de zece ani. Amenzile pentru documente expirate vor putea fi date și la ghișeu
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Dacă urmează să vă expire permisul de conducere sau termenul de valabilitate al documentului a trecut deja și nu ați avut ghinionul să vă amendeze Poliția Rutieră, grăbiți-vă să-l schimbați. Asta pentru că, potrivit unei modificări ce se vrea a fi adusă Codului Rutier, polițiștii de la Permise și Înmatriculări vă vor putea amenda și ei dacă vor constata că actele pe care le prezentați spre preschimbare sunt deja expirate.

Amenzile deja usturătoare aplicabile celor care au permisul de conducere expirat vor putea fi aplicate și de cei care primesc documentele necesare preschimbării carnetelor și asta într-un viitor deloc îndepărtat, pentru că propunerea de modificare a Codului Rutier se află în dezbatere publică, iar numărul celor ale căror documente expiră în următoarele luni este, la nivel național, de ordinul sutelor de mii. Amenzile care se pot da pentru neîndeplinirea acestei obligații sunt, în 2023, cuprinse între șase și opt puncte, respectiv, 870 și 1.160 de lei, dar și puncte de penalizare. Nici plătită în 15 zile lucrătoare, amenda nu este chiar mică, limitele ei fiind reduse la jumătate.  Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite. Ca să nu vă regăsiți sub incidența noilor modificări legislative, care prevăd că ”se abilitează ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata contravențiile prevăzute de art. 100 alin. (1) pct. 4, art. 101 alin. (1) pct. 4, art. 102 alin. (1) pct. 4 și 8 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare și de a aplica sancțiunile contravenționale aferente acestor fapte”, ar fi bine, în cazul în care aveți permis emis în 2012-2013 și acesta a expirat deja ori urmează să expire, să vă faceți o programare online și să întocmiți dosarul. 

Cât e taxa și ce acte sunt necesare

Programarea online se face pe site-ul www.drpciv.ro, solicitantul trebuind să plătească o taxă pentru permis de 89 de lei. La chitanța care dovedește plata se va adăuga o serie de documente din care nu trebuie să lipsească: cererea de schimbare a permisului, carte de identitate din care rezultă că solicitantul are domiciliul sau reşedinţa în România, fișa medicală pentru schimbarea permisului auto, iar în cazul cetăţenilor străini sunt necesare cartea de rezidenţă, permisul de şedere, certificatul de înregistrare însoţit de paşaport, paşaportul diplomatic/serviciu, în original şi copie. Permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat al Poştei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare. Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile. Potrivit estimărilor Ministerului Afacerilor Interne, făcute publice la finele anului trecut, în perioada decembrie 2022- februarie 2023 urmau să expire peste 450.000 de permise de conducere, ceea ce presupune că aglomerarea la ghișee în următoarea perioadă ar putea fi una semnificativă. 

Alte amenzi date la ghișeu

Nu doar posesorii de permis de conducere sunt vizați de noile modificări ale Codului Rutier. Atenți la valabilitatea documentelor trebuie să fie și cei care merg la ghișeu pentru a solicita certificate de înmatriculare ori înregistrare, în afara termenului prevăzut de lege, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare. De asemenea, polițiștii serviciilor publice comunitare regim permise și înmatriculări vor putea constata și amenda ”neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege, neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege precum și deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină”. 

Citit 7376 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 20:17

3 comentarii

  • postat de Amarastean di Fartanesti
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 11:14
    109.166.130.***
    Daca nu mai am masina si permisul a expirat, nu ma mai intereseaza condusul, atunci care este treaba?
    Aaa, daca ma prinde in trafic, da, dar asa?
    0
    0
  • postat de Cam aiurea
    Marți, 24 Ianuarie 2023 17:25
    109.166.133.***
    Adică, dacă nu îmi preschimb permisul de conducere, primesc amendă ? Pe bune ? Păi dacă sunt bolnav și nu îndeplinesc cerințele medicale, primesc amendă că nu nu am preschimbat permisul ? Vin la ''organ'' la ghișeu, să-i arăt dovada medicală ? Ăștia nu mai au bani la PIB să adune și vor să-și facă P
    0
    0
  • postat de Ichim
    Marți, 24 Ianuarie 2023 09:43
    89.136.0.***
    Sanctionarea cu amenzi si puncte cam pare dubla sanctiune, iar legea spunea (cel putin inainte de plecarea mea din tara), ca o persoana nu poate primi doua sanctiuni in acelasi timp, pentru aceeasi fapta!
    Poate fi de ajuns o taxa fixa de 100 RON, pentru preschimbarea documentelor expirate.
    Si sp
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.