22 martie - Ziua Mondială a Apei. Igienizări pe cursurile Dunării, Prutului și Bârladului

22 martie - Ziua Mondială a Apei. Igienizări pe cursurile Dunării, Prutului și Bârladului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

„Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!” este sloganul sub care este sărbătorită în acest an, pe 22 martie, Ziua Mondială a Apei. Este un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite și care este marcat în România din anul 1993.

„Această zi este despre accelerarea schimbărilor pentru a rezolva criza apei și a canalizării. Și pentru că lipsa apei ne afectează pe toți, avem nevoie ca împreună să luăm măsuri. În ultimii ani sunt din ce în ce mai prezente fenomenele extreme: inundații devastatoare, perioade de secetă prelungite sau incendii. În toate este vorba despre apă! Depinde de noi, de cum înțelegem să ne păstrăm această resursă curată, dar și despre cum știm să o administrăm cât mai responsabil”, se arată într-un mesaj al Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, în subordinea căreia se află și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galați.

Cu acest prilej, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad anunță că, prin SGA-urile Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, organizează activități de conștientizare a importanței apei, pe tot parcursul lunii martie, în școli, licee și universități. Totodată, pe tot parcursul lunii, angajații și voluntarii efectuează acțiuni de igienizare pe cursurile mai multor râuri din regiune, printre care Prut și Bârlad, precum și pe Dunăre, în zona digului din Bădălan.

Totodată, instituția reamintește că are în desfășurare proiectul „Reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci, județul Galați”, în valoare de aproximativ 140 de milioane de lei, finanțat din fonduri europene, ce va fi realizat prin măsuri de infrastructură verde și nestructurale. În acest an se va finaliza și fazarea proiectului „Lucrări de reducere a riscului la inundații în spațiul hidrografic Prut-Bârlad”.

Nu în ultimul rând, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad va reabilita, prin PNRR, zece acumulări din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, având ca obiective mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor existente, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și obiectivelor socio-economice din zonele de risc, precum și protecția mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migrația peștilor, și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic.

Citit 944 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 09:27

1 comentariu

  • postat de Chris39
    Joi, 23 Martie 2023 06:00
    109.166.131.***
    Da, sună frumos.... Păcat ca nu se ocupa nimeni cu adevărat de asa ceva decât de imagine... Barajul plutitor din imagine e rupt de o lună pe Siret și cred ca nu mai au rost cuvintele...
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.