Copii premiați la finalul unui proiect la „V. A. Urechia” (FOTO)

Copii premiați la finalul unui proiect la „V. A. Urechia” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Proiectul „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”, care s-a desfășurat în perioada decembrie 2022 - iunie 2023, la Filiala nr. 2 ”Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene ”V. A. Urechia” Galați, a ajuns la final.

Proiectul, finanțat de International Rescue Committee (IRC) și implementat de Fundația Noi Orizonturi România împreună cu Asociația Comunitățile Viitorului, s-a derulat în nici mai mult, nici mai puțin de opt biblioteci din țară, cu scopul de a ajuta bibliotecile din localități cu comunități mari de refugiați să le ofere acestora sprijin și un spațiu sigur unde pot desfășura activități.

Aproape 700 de persoane au participat la proiect

Bibliotecarii au fost pregătiți să implementeze în cadrul Bibliotecii un Club de Inițiativă Comunitară IMPACT folosind învățarea prin experiență și Service Learning, un club de robotică și coding, cursuri de limba română, dar și să se ocupe de managementul voluntarilor și lucrul cu refugiați și să folosească instrumente digitale în activitățile de învățare și voluntariat. În cadrul proiectului s-a desfășurat, pe parcursul celor șapte luni, un număr de 126 de activități pentru comunitatea gălățeană și pentru persoanele refugiate ucrainene, la care au participat 666 persoane (copii, adulți și seniori), dintre care 550 români și 116 ucraineni.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au fost susținute financiar de către International Rescue Committee (IRC) și direcționate către: dezvoltarea competențelor lingvistice pentru refugiații ucraineni, prin intermediul de cursuri de învățare a limbii române, nivel începător; dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor prin clubul de programare și robotică ”NeoRobotix”; dezvoltarea competențelor de voluntariat pentru adolescenți prin constituirea Clubului Impact; decontare servicii medicale pentru persoane ucrainene; activități diverse creative și recreative pentru copii români și ucraineni, precum și amenajarea unui spațiu de relaxare pentru copii și adolescenți în cadrul filialei.

Prin desfășurarea proiectului ”Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate” s-au oferit șanse refugiaților ucraineni la integrarea mai ușoară în comunitatea gălățeană, aflăm de la Florina Diaconeasa, șef serviciu Relații cu publicul, și s-a urmărit să se demonstreze că Biblioteca nu înseamnă numai cărți și spații, ci este o instituție modernă, multiculturală, educațională și civică, activă și orientată către întreaga comunitate.

Festivitatea de încheiere a proiectului „Bibliotecile - hub-uri de suport pentru refugiați și comunitate”, a avut loc marți, 27 iunie, iar cei mici au fost răsplătiți cu diplome de participare, la sediul Filialei nr. 2 „Paul Păltănea” a Bibliotecii Județene „V. A. Urechia” Galați.

Citit 781 ori Ultima modificare Joi, 29 Iunie 2023 10:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.