Să fim mai atenți la nevoile și experiențele „minoritarilor” stângaci

Să fim mai atenți la nevoile și experiențele „minoritarilor” stângaci
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ziua Internațională a Stângacilor este o sărbătoare anuală care are loc pe 13 august

În 1976, americanul Dean Richard Campbell a fondat „Left-Handers International Inc.”, o organizație al cărei scop era de ajuta la creșterea gradului de conștientizare a avantajelor și dezavantajelor oamenilor stângaci într-o lume dominată net, evident, de dreptaci.

„Clubul Stângacilor”, înființat în 1990, a celebrat pentru prima data „Ziua Internațională a Stângacilor”, în anul 1992. Această zi este o oportunitate distractivă a persoanelor stângace de a se reuni pentru a-și împărtăși experiențele, dar mai ales pentru a-i provoca pe prietenii lor dreptaci să îndeplinească anumite sarcini folosind mâna lor nedominantă - stânga.

Statistic, doar 12 la sută din populația planetei este stângace, există 87 la sută dreptaci și 1 la sută ambidextri

Stângacii folosesc mai mult partea dreaptă a creierului. Jumătatea dreaptă a creierului uman controlează partea stângă a corpului și invers. Stângacii se recuperează mult mai repede după un accident vascular cerebral. Explicația este că partea stângă a creierului uman, care este folosită mai mult de dreptaci, controlează funcția vorbirii.

Stângacii au avantaje evidente în unele sporturi care presupun o confruntare „unu-la-unu”, pentru că sportivii dreptaci sunt obișnuiți cu adversari... dreptaci, care sunt mult mai numeroși.

Există un sport de echipă în care jucătorii „de mână stângă” sunt majoritari: hocheiul pe gheață: 65 la sută din jucătorii de hochei sunt... stângaci!

Există dreptaci cărora le este frică de stângaci sau invers! Această afecțiune poate lua forma unei fobii și este cunoscută sub numele de "Sinistrophobie".

Ziua Internațională a Stângacilor le amintește majoritarilor, dreptacilor, să fie mai atenți la nevoile și experiențele „minoritarilor” stângaci

Câțiva stângaci celebri: Barack Obama, Keanu Reeves, Julia Roberts, Lebron James, Nikole Kidman, Bill Gates, Angelina Jolie, Mark Zuckerberg, Morgan Freeman, Bill Clinton, Marylin Monroe, Napoleon Bonaparte, Paul McCartney, Albert Einstein.

Citit 1685 ori Ultima modificare Duminică, 13 August 2023 21:42

1 comentariu

  • postat de Sorin Dragan
    Luni, 14 August 2023 10:44
    185.207.114.***
    La multi ani, cu drag
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.