ASTRA, pentru prima dată în spațiul basarabean

ASTRA, pentru prima dată în spațiul basarabean
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Asociația Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român (ASTRA) și-a desfășurat cea de-a 115-a adunare generală, în perioada 25-28 august 2023, în așezarea românească Feștelița, raionul Ștefan Vodă, din sud-estul Republicii Moldova.

A fost o întâlnire de suflet, la care au participat delegați ai asociației din întreg spațiul românesc, de la Tisa până la Nistru. A fost prezent şi prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele asociației-mamă, ASTRA Sibiu, reînființată după 1989.

Actuala ASTRA își revendică continuitatea din istorica ASTRA, înființată în 1861, de mitropolitul Andrei Șaguna (1808-1873). Șaguna, care a trezit din amorțire conșțiințe și destine din Ardealul aflat sub ocupaţie austro-ungară, i-a avut alături pe Timotei Cipariu și Simion Bărnuțiu.

La mai bine de un veac și jumătate de la înființare, la cea de-a 115-a adunare generală au fost prezenți delegați din mai multe "despărțăminte" ASTRA. Nu au lipsit reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ai Raionului Ștefan Vodă, primari ai unor localități înfrățițe din România, membri ai unor ansambluri și grupuri folclorice. Printre participanți s-au aflat, în premieră, și reprezentanţi ai Galațiului: Antoneta Crudu, președinta Asociației "Danubiana" Galați, și Maria Stanciu, președinta UZPR - Filiala Galați.

Pe parcursul a trei zile, printre numeroasele activităţi social-religioase, participanții au dezbătut și actualizat aspecte legate de statutul ASTRA.

Citit 1169 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2023 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.