Peste 60 de stații de distribuție GPL în județul Galați

Peste 60 de stații de distribuție GPL în județul Galați
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

La solicitarea "Vieții libere", Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Galați ne-a prezentat statistica stațiilor de distribuție GPL existente în județul Galați. Cinci dintre acestea figurează ca neavând autorizație de securitate la incendiu.

La data de 30 august 2023, pompierii gălățeni aveau în evidență 63 de Skid-uri GPL (unități de suprafață de alimentare) care funcționează pe raza întregului județ. 33 dintre acestea se găsesc în stații independente, iar 30, în stații de carburanți mixte.

Conform ISU Galați, sunt cinci Skid-uri GPL din evidență care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, unul ca stație independentă și patru în benzinării. Trei dintre acestea figurează în datele ISU ca fiind în municipiul Galați, iar celelalte două, în comunele Braniștea și Nicorești. "Toate acestea au avize pentru construire. Cele cinci poate nu au definitivat toate documentele sau nu au finalizat procedura pentru obținerea autorizației. Practic, dacă nu au autorizație de securitate la incendiu, aceste stații nu ar trebui să funcționeze", ne-a spus colonelul Eugen Chiriță, purtător de cuvânt al ISU Galați.

Adrese de la ISU fără corespondent cu realitatea

Logic, am vrut să vedem la fața locului dacă cele cinci stații GPL funcționează într-adevăr fără autorizație, însă nu le-am găsit, cel puțin pe cele trei din municipiul Galați. Două dintre adresele furnizate de ISU erau pe Drumul de Centură; una dintre ele ar fi, conform Waze, în Cimitirul "Sfântul Lazăr", iar cea de-a doua pare a fi pe locul unei foste benzinării dezafectate. Cea de-a treia adresă din oraș ne-a adus în zona unui punct termic dintre blocuri, în apropiere de "Doi cocoși", unde este practic imposibil să funcționeze o stație de carburanți.

Un singur control în 2023, înaintea exploziilor de la Crevedia

Conform datelor ISU Galați, în primele șapte luni ale acestui an, deci până la exploziile produse la Crevedia în 26 august, s-a făcut un singur control la stațiile GPL din județul Galați. S-au constatat patru deficiențe, pentru care s-au dat tot atâtea avertismente. Nu s-a aplicat nicio amendă și nici nu s-a retras vreo autorizație.

Ca o comparație, pe toată durata anului 2022, s-au făcut 16 controale, soldate cu 23 de deficiențe constatate, 14 avertismente și opt amenzi, în valoare totală de 17.000 de lei. Nici anul trecut nu a fost suspendată ori închisă activitatea vreunui agent economic verificat.

Niciun bilanț, deocamdată, al controalelor ordonate de prefect

Este foarte posibil ca situația din județul Galați să înregistreze date noi, după ce, la sfârșitul lunii august, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat de prefect, a decis controlarea tuturor agenților economici din Galați care au ca obiect de activitate comerțul, transportul și depozitarea combustibililor. Comisiile de control sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, ISU, ITM, Gărzii de Mediu, Administrației Județene a Finanțelor Publice, Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat Galați, Autorității Rutiere Române, Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier și ai Direcției Vamale. Până miercuri, 6 septembrie, nu a fost dat publicității niciun rezultat al acestor controale.

Citit 3901 ori Ultima modificare Joi, 07 Septembrie 2023 11:51

2 comentarii

  • postat de Trandafirul Galben
    Joi, 07 Septembrie 2023 15:52
    109.166.135.***
    Când porți numele care trebuie...e greu de controlat pe bune.
    Dar haideți să vedem rezultatele ordinului Prefectului și mai vorbim atunci.
    Sper să nu am dreptate și să nu se adeverească comentariile anterioare.
    Să vedem cine are curaj să-și taie sursa de șpagă și în acest domeniu...
    0
    0
  • postat de magis
    Joi, 07 Septembrie 2023 15:02
    89.121.200.***
    Sa luam exemplul statiei GPL Bulrom de pe str.Crizantemelor. Amplasata la cca 10 m de cladirile "civile" adiacente. Este sau nu este un pericol pentru acestea? Daca da, cine a autorizat constructia si respectiv functionarea acestei statii?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.