Ajutoare financiare, luna aceasta, nu măriri de pensii

Ajutoare financiare, luna aceasta, nu măriri de pensii
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Aproape că nu este zi lăsată de Dumnezeu în care postul România TV să nu prezinte - în regim de "Breaking news", "Exclusiv", "Șoc", "Dezvăluiri" și altele asemenea - că "se măresc" pensiile. Astfel, este oarecum firesc ca bieții pensionari care se chinuie cu una-două mii de lei pe lună să aștepte cu ochii mari să vadă când li se majorează și lor pensia. La final, știrea se fâsâie sau este lăsată intenționat în... ceață, pentru "Breaking news-ul" din ziua următoare, în care din nou se vor "mări" pensiile. 

Pe "filiera" aceluiași post TV, s-a inoculat recent ideea că unele pensii se măresc începând din această lună. Au fost persoane care au fost dezamăgite, la început de octombrie, când poștărița le-a adus cupoanele cu exact aceeași sumă ca luna trecută, fără nicio majorare. Unii chiar au sunat la "Viața liberă" să ne spună că nu li s-a majorat pensia, deși la România TV se spusese că li se va mări, și ne-au cerut să facem presiuni la guvern să li se dea banii "promiși" la televizor.

Realitatea este, de fapt, că în octombrie nu se majorează nicio pensie. Există pensionari care vor primi mai mulți bani luna aceasta, dar nu datorită vreunei majorări, ci faptului că vor primi cea de-a doua tranșă a ajutoarelor sociale destinate celor cu pensii mai mici de 3.000 de lei, așa cum „Viața liberă” deja a scris (https://www.viata-libera.ro/societate/211731-aproape-50-000-de-galateni-au-pensii-mici-si-foarte-mici). Prima tranșă a fost în ianuarie 2023, iar cea de-a doua este acum, în octombrie. În funcție de venituri, această tranșă are valorile de 300, 400 sau 500 de lei. 

O eventuală majorare a pensiilor s-ar putea produce abia de la 1 ianuarie 2024, dacă e să ne luăm după promisiunile guvernanților. Însă nu s-a stabilit deocamdată nimic concret. Există trei scenarii luate în calcul, din care se va alege unul. Așa că vorbim în continuare despre vrabia din mână, nu despre cioara de pe gard.

Pentru ce categorii de venituri se acordă ajutoarele sociale

Casa Județeană de Pensii (CJP) Galați informează că ajutorul financiar reglementat prin OUG nr.168/2022 se plătește pensionarilor sistemului public de pensii și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii, care au domiciliul în România și ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Categoriile de venituri care se au în vedere la acordarea ajutorului financiar sunt următoarele: veniturile din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna octombrie 2023; veniturile din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna  octombrie 2023; veniturile din salarii și asimilate salariilor, la nivelul lunii iulie 2023; veniturile din drepturi acordate în baza legilor reparatorii cu caracter special, cu anumite excepții; veniturile din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza OUG 6/2009.

Potrivit CJP Galați, cuantumul ajutorului financiar diferă, în funcție de venituri. Astfel, ajutorul este de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv; 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și  2.000 lei, inclusiv; 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și  3.000 lei, inclusiv.

În cazul persoanelor care beneficiază de pensie de urmaș și al beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ajutorul financiar se acordă fiecărui urmaș în parte, precizează CJP Galați. De asemenea, ajutorul financiar se acordă integral, chiar dacă veniturile plătite în octombrie 2023 sunt aferente unei fracțiuni de lună. Nu în ultimul rând, la stabilirea plafonului nu se au în vedere eventualele sume reprezentând drepturi restante aferente unor perioade anterioare lunii octombrie 2023.

Ajutorul financiar se suportă din bugetul de stat, iar Casa Națională de Pensii Publice a tipărit taloanele de pensii și documentele de informare care au fost transmise Companiei Naționale Poșta Română, pentru a fi distribuite către pensionari începând cu data de 1 octombrie.

Citit 1301 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 22:50

2 comentarii

  • postat de florin
    Vineri, 06 Octombrie 2023 08:55
    86.124.202.***
    Oamenii ar trebui sa inteleaga ca daca specialii tarii au drepturi cistigate pe viata prin legi organice asa si noi avem drepturi cistigate si anume actualizarea pensiei la 1 ianuarie cu100% din rata inflaţiei la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut realizate pe anul trecut
    0
    9
  • postat de florin
    Vineri, 06 Octombrie 2023 08:49
    86.124.202.***
    Sunt si oameni seriosi care participa la asa zisele dezbateri de ani de zile!!!De fapt se cauta o solutie legalade a nu majora toate pensiile!Sub lozinca eliminam inechitatile se vor produce alte inechitati si multe procese!
    0
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.