100 de ani ai Republicii Turcia, sărbătoriți și la Galați

100 de ani ai Republicii Turcia, sărbătoriți și la Galați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Seria de manifestări dedicate aniversării Republicii Turcia, la frumoasa vârstă a centenarului, dar și aniversării a 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între statul turc și statul român independent, a debutat cu o întâlnire cu domnul Emre Yurdakül, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa și cu doamna Serpil Murtazaoglu, atașatul pe probleme educative din cadrul Ambasadei Turciei la București, prilejuită de organizarea expoziției de fotografii și documente "Atatürk -  fondatorul Turciei moderne".

Sufletul şi gazda acestei manifestări a fost doamna Gülten Abdula Nazare, președintele filialei gălățene a Uniunii Democrate Turce din România, care a susținut o miniconferință despre personalitatea și realizările primului președinte al Turciei, completată de discursul domnului consul, în fața unei asistențe numeroase, alcătuite din studenți, profesori, scriitori, membri ai comunității. Poemele citite în limba turcă de către micuța Melek (foto 2, stânga) au întregit atmosfera apropiat orientală, schițată de gustul baclavalelor aduse din Turcia (contează mult tipul de făină, a subliniat Gülten Abdula!) și de aroma cafelelor turcești.

Dintre cei prezenți, implicați în activitate, îi amintim pe prodecanul Facultății de Litere de la Universitatea "Dunărea de Jos", Antoanela Mardar, Oana Mitu, de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, lectorul Mehmet Kocakaplan, de la Universitatea "Marmara" din Istanbul, care predă cursuri de limbă și cultură și civilizație turcă la universitatea gălățeană, profesorii Ghiță Nazare şi Charlotte Ludmer, scriitorul Sebastian Golomoz.

A urmat apoi o întâlnire, deosebit de importantă, între diplomații Republicii Turcia și rectorul UDJG, Lucian Puiu Georgescu, la care au participat și decanii facultăților amintite, Simona Antofi, respectiv, Arthur Tuluș. (foto 3)

Citit 704 ori Ultima modificare Marți, 14 Noiembrie 2023 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.