Fiul unui gălățean care a uimit lumea, în dialog cu elevii de la CNVA

Fiul unui gălățean care a uimit lumea, în dialog cu elevii de la CNVA
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Niculae Iurașcu, fiul diplomatului Dimitrie Iurașcu - unul dintre "Gălățenii care au uimit lumea" - este invitat miercuri, 22 noiembrie 2023, la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" pentru a le vorbi elevilor despre tatăl său, dar și despre unele personalități prestigioase cu care se înrudește: familiile Eminescu, Noica, Madgearu. Întâlnirea face parte din proiectul cultural "Interferențe culturale - întâlniri alecsandrine", va începe la ora 10,00, în cancelaria Colegiului, și va continua în amfiteatru.

Lansat în urmă cu câţiva ani de prof. dr. Ion Cioroiu, proiectul cultural "Interferențe culturale - întâlniri alecsandrine" aduce în fața elevilor Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri" (CNVA), diverse personalităţi ale vieţii culturale, sociale şi economice româneşti, care locuiesc în ţară sau în străinătate. Protagonistul întâlnirii de miercuri, 22 noiembrie, este fiul diplomatului Dimitrie Iurașcu.

Așa cum ați putut citi în rubrica "Gălățeni care au uimit lumea", Dimitrie Iurașcu s-a născut la Galați, pe 29 iunie 1890, a urmat școala primară și Liceul "Vasile Alecsandri" - absolvent promoția 1909, după care a plecat la Paris, unde a făcut, în paralel, studii juridice şi politice, la Facultatea de Drept şi la Şcoala Superioară de Studii Diplomatice. Și-a început cariera diplomatică în 1913, iar în 1934 a fost promovat ministru plenipotenţiar şi a fost trimis la Oslo, unde a rămas timp de cinci ani. Revenit pentru doi ani la Bucureşti, a ocupat funcţiile de director al Afacerilor Consulare şi al Afacerilor Politice, iar în 1941 a activat ca ambasador la Lisabona. După război, a fost epurat și marginalizat de regimul comunist proaspăt instalat.

Fiul lui le va povesti elevilor și despre personalitățile remarcabile cu care se înrudește. După cum am aflat de la profesorul Ion Cioroiu, pe ramura maternă, prezintă înrudiri de prestigiu - cu Raluca Iurașcu (mama poetului Mihai Eminescu), filosoful Constantin Noica, Ecaterina Titulescu (soția lui Nicolae Titulescu), Ecaterina Madgearu (soția lui Virgil Madgearu) și pianistul Dinu Lipatti.

Citit 1354 ori Ultima modificare Marți, 21 Noiembrie 2023 17:40

1 comentariu

  • postat de Nicușor
    Marți, 21 Noiembrie 2023 17:55
    213.233.85.***
    Este rudă și cu familia Magearu mama de la Calorgal și Magearu fiul de la Gospodărire Urbană ?
    5
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.