40 de ani de "Noduri și Semne"

40 de ani de "Noduri și Semne"
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Cenaclul "Noduri şi Semne" s-a înființat acum patruzeci de ani - ca reacţie firească a câtorva iubitori de poezie - în lunile imediat următoare acelui decembrie în care Nichita a fost chemat într-un plan mai înalt.

Mai trecuserăm prin cenacluri - existau câteva în oraş - dar nu ne satisfăceau; ni se păreau doar capete de pod ale ideologiei oficiale aruncate spre minţile şi sufletele noastre. Lucrurile nu stăteau chiar aşa; "bătrânii" fuseseră nevoiţi să adopte o anume diplomaţie care le permitea să mai facă şi literatură sub paravanul propagandei partidului unic. Apăruseră şi "optzeciştii", cu căutările lor postmoderne, răvăşitoare. Îi citeam grăbiţi, uimiţi de formulele lor noi, dar şi cu oarecare strângere de inimă; dicteul lor mai sărea uneori calul, în dorinţa de a se desprinde grabnic de unicul Nichita şi acea nemuritoare pleiadă, etichetată ulterior ca "generaţia şaizeci" - care, plătind tributul datorat acelei vremi strâmbe, a înnădit, totuşi, literatura română de tradiţia ei, surpată odată cu preluarea puterii de către "clasa muncitoare".

În capetele şi inimile noastre, valorile nu-şi mai ştiau locul; una se spunea, alta se credea. Eram tineri, bătea un amăgitor vânt de libertate, care, cu toate opreliştile oficiale, n-a mai putut fi anihilat în totalitate, iar în noi se zbătea dorinţa exprimării curate. Ne întâlneam prin localuri mai liniştite, cel mai adesea la o cofetărie sau la o terasă, purtam discuţii lungi, mai mult contradictorii, pe marginea unui poem, a unui vers sau şi numai a unui cuvânt, întrerupându-ne unii pe alţii cu graba de a ne evidenţia deşteptăciunea, pierzând astfel şirul, sărind de la o idee la alta, ridicând vocile în lipsa argumentelor. Acestea au fost împrejurările şi "magma" din care a ţâşnit starea de spirit "Noduri şi Semne". Am hotărât de comun acord că întrunirile se vor desfăşura sub semnul sincerităţii crude. Multe seri se lăsau cu scântei, când "demontam păpuşa" - cum, cu bună răutate, numeam dezbaterile pe marginea textelor prezentate. Ne păstram "răi" din dorinţa de a ne ajuta întru dibuirea căii personale spre literatura de valoare, "adevărată". Şi unii şi-au şi găsit-o în substanţa acelor "dispute", chiar dacă ea s-a dovedit a fi alta decât cea întrezărită de "grup".

Întrunirile cenaclului se desfășoară acum la sediul ziarului "Viaţa liberă", care găzduieşte şi cronicile săptămânale ale dezbaterilor din fiecare seară de vineri. Puţini dintre iniţiatorii grupării au mai rămas "pe baricade", cei mai mulţi mândrindu-se sau consolându-se cu formula "am fost şi eu", însă "Noduri şi Semne" este aceeaşi stare de spirit dintru începuturile sale.

Pentru marcarea celor 40 de ani de activitate, Cenaclul va participa, începând din 14 decembrie, la o serie de activități organizate sub egida Bibliotecii "V.A. Urechia".

Astăzi, 8 decembrie 2023, la ora 18,00, la sediul cotidianului "Viaţa liberă", va citi Tudor Neacșu.

Citit 796 ori Ultima modificare Vineri, 08 Decembrie 2023 03:29

1 comentariu

  • postat de just
    Vineri, 08 Decembrie 2023 08:03
    81.12.148.***
    Caldura mare, monser!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.