Noul Mers al trenurilor, la pachet cu scumpirea biletelor

Noul Mers al trenurilor, la pachet cu scumpirea biletelor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Intrat în vigoare duminică, 10 decembrie, noul Mers al trenurilor a fost urmat, la numai două zile distanță, de o scumpire neanunțată a biletelor de călătorie. Astfel, din 12 decembrie 2023, tarifele biletelor de tren sunt mai mari cu 8,8%, echivalentul indicelui de inflație.

Club Feroviar a fost cel care a semnalat, marți, faptul că biletele de tren au fost scumpite de toți operatorii de transport feroviar, atât CFR Călători, cât și cei privați, fără niciun anunț oficial. Anunțul a venit abia a doua zi, miercuri, 13 decembrie.

"Conform comunicării Autorității pentru Reformă Feroviară și prevederilor art. 17 din H.G. nr. 1453 /2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 - decembrie 2023 în transportul feroviar public de călători care prevede că «tarifele stabilite prin ordin al ministrului și infrastructurii se actualizează anual cu indicele de inflație stabilit de Institutul Național de Statistică la data de 1 octombrie», tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători vor fi actualizate prin majorarea cu indicele de inflație de 8,8 la sută, începând cu data de 12.12.2023.

Actualizarea tarifelor se aplică de către toți cei șase operatori feroviari, unul - societate națională și alți cinci - operatori privați. Această actualizare raportată la indicele de inflație, conform prevederilor legislației în vigoare, vine în sprijinul echilibrării activității economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România, pe fondul creșterii prețurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc", se arată într-un comunicat postat pe site-ul CFR Călători.

"Tarifele au fost actualizate cu indicele de inflație înregistrat în luna octombrie. Valorile rezultate sunt rotunjite la cea mai apropiată valoare de 50 bani și 1 leu", a declarat, pentru Club Feroviar, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu.

HotNews scrie că un bilet de tren Regio pe o distanță de 50-60 km costă 10 lei, față de 9 lei, iar un bilet de Intercity București - Brașov costă 73 de lei, în loc de 64 lei.

După majorare, de la Galați spre București Nord, un bilet la InterCity (clasa 2, cu loc) de la ora 4.35 costă 99 de lei, iar la InterRegio cu plecare la 7.23 costă 87 de lei. Un bilet la trenul de 6.15 costă 87 de lei până la Iași și 156,5 lei până la Cluj Napoca. La trenul Galați - Brașov (plecare la 7.10), biletul cu loc costă 94,5 lei.

Citit 850 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2023 12:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.