Jurnalista și scriitoarea Katia Nanu a primit Premiul Opera Omnia (FOTO)

Jurnalista și scriitoarea Katia Nanu a primit Premiul Opera Omnia (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

De Ziua Culturii Naționale, a avut loc la sediul Consiliului Județean Galați a doua ediție a unei manifestări care poate deveni de referință pentru spațiul nostru cultural. Este vorba de Gala Scriitorilor, un eveniment organizat de către Uniunea Scriitorilor din România (Filiala Galați-Brăila), împreună cu Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, în virtutea unui parteneriat binevenit pentru scriitori.

În cadrul unei ceremonii sobre, punctate de mesajul de întâmpinare al președintelui CJ, Costel Fotea, și de scurte laudatio realizate și prezentate de alți scriitori sau profesori, au fost acordate trei categorii de premii: cele ale Uniunii Scriitorilor, ale Consiliului Județean și ale Centrului Cultural.

Premiul Opera Omnia a fost acordat scriitoarei Katia Nanu, cuvântul de întâmpinare aparținând profesorului și eminescologului (tocmai definitivează o carte despre tânărul Mihai Eminescu!) Gheorghe Lateș, care a subliniat, în introducere, pericolul laudelor deșarte „și de efect” în domeniul literaturii. Dar cum, la o astfel de manifestare, când este vorba de laudatio, nu se poate altfel, cronicarul literar A.G. Secară a prezentat secțiunile de poezie și de proză, unde laureații au fost Alina Simona Dragomir și Alexandru Octavian Mihalcea, respectiv Doina Roman și Marian Dumitru, ultimul la un debut aproape târziu cu proză, „Cu ariciul după aur”, un volum de nuvele în care „proza-experiment” „este o mică și blândă extensie psihologică” la un... proiect periculos (așa l-a declarat în discursul de recepție autorul), intitulat „Memorii pe viață și pe moarte”.

Doina Roman a primit premiul pentru romanul fantasy „Fata cea mică a timpului”, un text debordând de imaginație, un roman seducător. Inutil să spunem că Octavian Mihalcea a hipnotizat juriul cu volumul de poezie... „Hipnotice”, din care cităm: „pata neclară acoperă/ marile prăbușiri/ despre care știai/ că tocmai/ s-ar petrece alături// fotografiile rostesc tot/ ce a fost/ și ce-ar fi putut fi”...

Apropo, fotografiile aparțin lui Dan Caburgan și Radu Costel. Simona Trifu, Viorel Dinescu și Adrian Zăinescu au prefațat cuvintele premianților din partea Consiliului, Alex Ivanov, care este și un grafician deosebit de apreciat, Aida Zaharia și Firiță Carp. Premiile Centrului Cultural, anunțate chiar de către directorul acestei instituții, Viorel Sandu, au fost pentru Stela Iorga și pentru Volodymyr Lukovich. Un premiu special a fost acordat Primăriei localității Cudalbi, pentru proiectul „Junior literar”. Întâlnirea a fost moderată cu eleganță de către președintele Filialei USR Galați-Brăila (cunoscută și ca „Sud-Est”), poeta Florina Zaharia.

Citit 1767 ori Ultima modificare Vineri, 19 Ianuarie 2024 20:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.