Academicianul Nicolae Manolescu s-a stins din viaţă

Academicianul Nicolae Manolescu s-a stins din viaţă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Personalitate marcantă a culturii române, criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, s-a stins din viață în după-amiaza zilei de 23 martie 2024, la Spitalul Universitar de Urgență Elias. Dispariţia academicianului Nicolae Manolescu, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica şi istoriografia literară românească în perioada postbelică, reprezintă o pierdere uriaşă.

„Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a academicianului Nicolae Manolescu (1939-2024), preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămînalului «România literară», critic şi istoric literar de mare reputaţie, una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile. Nicolae Manolescu s-a identificat cu literatura română, a fost în permanenţă în centrul literaturii vii, a fost îndrumător a sute de studenţi şi doctoranzi, ca profesor, precum şi al tinerilor scriitori din mai multe generaţii. Ca om politic şi ziarist de atitudine a militat pentru democraţie şi libertate. Prin dispariţia lui Nicolae Manolescu, cultura română suferă o grea, ireparabilă pierdere”, se arată într-o postare a Uniunii Scriitorilor.

Nicolae Manolescu avea 84 de ani şi, potrivit reprezentanţilor Spitalului Elias, a decedat în urma complicațiilor severe cardiace și pulmonare survenite pe fondul unor suferințe cronice preexistente.

 

Citit 2107 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Martie 2024 21:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.