După primul loc de joacă închis, urmează prima grădiniţă desfiinţată. Lucrări sistate prin sentinţă judecătorească
Foto: Anca Melinte

După primul loc de joacă închis, urmează prima grădiniţă desfiinţată. Lucrări sistate prin sentinţă judecătorească
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Locul de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest, închis după ce judecătorii au anulat autorizaţia de construire, a creat un precedent. Ar putea urma desfiinţarea grădiniţei pentru 160 de preşcolari, construită pe strada Constructorilor nr. 18 C, în Ţiglina II. Deocamdată, lucrările - care ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2023 (conform panoului de şantier) sau cel târziu în martie 2024 (conform datelor furnizate de Primăria Galaţi) - au fost sistate prin ordonanţă preşedinţială, după ce locatarii blocurilor din jur au cerut în instanţă desfiinţarea viitoarei instituţii de învăţământ preşcolar.

"Patru asociaţii de proprietari se opun construirii unei grădiniţe" anunţam în ediţia din 18 februarie 2021 a ziarului "Viaţa liberă". La acel moment, relatam că gălăţenii care locuiesc în blocurile din imediata vecinătate a viitoarei grădiniţe din Ţiglina II cer Primăriei să găsească alt amplasament şi să lase spaţiul verde existent în perimetrul blocurilor C2, G2, H3, G3, C3.

Oamenii acuzau că spaţiul ales nu respectă distanţele minime între clădiri pe care le prevede legea. Şi insistau că vor linişte: "În aceste blocuri locuiesc persoane cu vârste de peste 70-80 de ani, care au probleme de sănătate şi au nevoie de linişte în propriile locuinţe. Specialiştii care au aprobat amplasamentul pentru noua grădiniţă nu au ţinut cont absolut deloc de zgomotul produs în mod normal de aceşti 160 de copii când se vor juca în curtea grădiniţei, dotată cu leagăne, tobogane, standuri de joacă".

Deşi au ameninţat atunci că vor folosi toate căile legale pentru a păstra acel spaţiu verde, Primăria nu i-a luat în seamă. Mai ales că pe respectivul amplasament urma să se ridice "Prima grădiniţă construită de la zero în Galaţi, după 1990, cu fonduri europene", după cum o prezenta municipalitatea.

Lucrările, finanţate din fonduri europene, au început în februarie 2021, dar în octombrie acelaşi an, contractul de proiectare şi execuţie cu asocierea Midanne Invest Grup SRL - Arhidesign GS a fost denunțat unilateral de administraţia locală. După o licitaţie anulată, s-a găsit un nou constructor - asocierea SC Dreams Riviera SRL - SC Tancrad SRL, care s-a apucat de treabă în septembrie 2022.

Construcţia ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2023, aşa cum scrie încă pe panoul de lucrări. La solicitarea noastră, Primăria ne-a spus că termenul de finalizare este martie 2024.

Surpriza din instanţă

Vineri, 29 martie 2024, când am vizitat şantierul, am constatat că lucrările nu sunt gata. Dar, aşa cum poate observa şi un neavizat, n-ar mai fi chiar mult până la finalizarea construcţiei. Desigur, dacă s-ar lucra! Problema este că lucrările au fost sistate prin ordonanţă preşedinţială, în cadrul procesului deschis de locatarii blocurilor vecine cu grădiniţa. Aceştia cer desfiinţarea grădinţei!

Gălăţenii recunosc că acţiunea locatarilor din Siderurgiştilor Vest, care au obţinut în instanţă desfiinţarea locului de joacă din zona blocurilor 7A-7D, le-a dat încredere să apeleze la justiţie. Au dovedit că nimeni nu i-a consultat cu privire la acest proiect, aşa cum prevăd normele europene. Şi că distanţa dintre blocurile lor şi grădiniţă este mai mică decât prevede legea că trebuie să fie între construcţii. Iar instanţa, cel puţin în primă fază, le-a dat dreptate, sistând lucrările până la decizia definitivă.

Ce soluţii are Primăria

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, Primăria a prelungit cu trei luni contractul de construcţie a grădiniţei, în speranţa că, în acest timp, va ajunge la o înţelegere cu locatarii blocurilor, iar aceştia îşi vor retrage acţiunea din instanţă.

Pentru a nu distruge ditamai clădirea, restituind şi banii europeni atraşi, soluţia analizată acum de autorităţi ar fi schimbarea destinaţiei. Dat fiind că imobilul are şi două săli multifuncţionale, plus cabinet medical, propunerea ar fi ca, în loc de grădiniţă, să facă un centru de zi pentru vârstnici. Un loc de socializare pentru seniori, dar şi pentru desfăşurarea unor evenimente precum pomeni, parastase şi comemorări. Nu şi petreceri de pensionare, pentru a nu tulbura liniştea locatarilor! Dar, pentru schimbarea destinaţiei clădirii, de la preşcolari la vârstnici, este esenţial să se obţină acordul forurilor europene. Şi al locatarilor, desigur.

Citiți detalii AICI!

Citit 8415 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2024 00:08

13 comentarii

  • postat de Rex
    Marți, 02 Aprilie 2024 07:13
    103.209.255.***
    Primăria Galați este împărțită în compartimente, fiecare compartiment este format dintr-o echipă de specialiști care au expertiză în domeniul respectiv. De ce ajung in faza de construcție proiecte care nu respectă legile/normele în vigoare? Problema nu este la bătrânii care își doresc liniște.
    0
    2
  • postat de Akbar
    Luni, 01 Aprilie 2024 19:19
    5.13.185.***
    Am ajuns in asemenea hal de neoameni, incat ne deranjeaza si zgomotul, daca poate fi numit astfel, facut de cei mici, adica exact ceea ce ar trebui sa ne inveseleasca sufletul. Vrem liniste si pace ! In schimb, cu tot respectul, se inghesuie si fac cozi prin sectiile de votare.
    17
    22
  • postat de Galateanul
    Luni, 01 Aprilie 2024 17:34
    134.191.221.***
    Ar trebui verificați și la datoriile de la întreținere, mai rărim din ei și așa. Sunt convins că cel puțin 50% au datorii substanțiale. Efectiv piața imobiliară și orice încercare de a dezvolta acest oraș este blocată din cauza lor. Ideea de proprietar implică și obligații, nu doar drepturi.
    16
    14
  • postat de Marius
    Luni, 01 Aprilie 2024 11:33
    5.13.176.***
    Sa nu se lase asociatiile de propietari, cladirea ar trebui daramata si spatiu sa fie adus la stadiul initial.

    Au facut ditamai zidurile la distanta de 5 metri de blocurile existente, nu mai exista nici trotuare, trebuie sa te urci pe bordura cand trece o masina.
    23
    25
  • postat de Traian
    Luni, 01 Aprilie 2024 11:01
    86.120.239.***
    Intrați pe Google Maps introduceți coordonatele 45°25'50"N 28°01'55"E și dati in modul Street View la anul 2012 să vedeți bateria de garaje care era acolo.
    7
    29
  • postat de Traian
    Luni, 01 Aprilie 2024 10:22
    86.120.239.***
    Când vă izolează Primăria moacă blocul, vă schimbă și geamurile cu termopan, atunci nu se mai revoltă? Păi nu trebuia la toți ăștia să le facă o clauză de vânzare pentru 15 ani să plătească toată izolația și costurile aferente dacă vor să își vândă apartamentul?
    31
    35
  • postat de Traian
    Luni, 01 Aprilie 2024 10:04
    86.120.239.***
    Ce spațiu verde era acolo? Jumătate a fost plin cu garaje care au fost dărâmate, o platformă betonată, o bancă de tenis din beton armat și atât. Deci nu era vreun parc sau grădină botanică acolo.Toate sesizările vin de la pers. frustrate ca le-au fost dărâmate garajele
    19
    48
  • postat de citeste tot inainte sa judeci
    Luni, 01 Aprilie 2024 09:38
    89.137.227.***
    E plin orasul de oameni care judeca aiurea. Niciunul dintre cei care ati comentat aiurea la acest articol n-ati intrat sa cititi si detaliile :)
    Am uitat sa fim oameni si sa ne bucuram de frumos. Vedem numai ce vrem. Frustrarile la nivel inalt
    9
    40
  • postat de Marian
    Luni, 01 Aprilie 2024 09:00
    80.97.203.***
    In sfarsit dictatura instaurata de primarie este sparta de oameni responsabili din justitie ... daca ati sti ce se intampla in compartimentul pentru relatia cu Asociatiile de Proprietari unde se sustin abuzurile din asociatii, v-ati ingrozi.
    16
    33
  • postat de Un cetățean tanar
    Luni, 01 Aprilie 2024 08:13
    5.2.209.***
    Sa impartim Galațiul in zona pentru pensionari si zona pentru tineret sa putem si noi cei tineri sa ne ducem copii la o grădiniță si într-un parc. Rusine pensionarilor!!!
    32
    40
  • postat de Gogu
    Luni, 01 Aprilie 2024 08:04
    82.79.117.***
    Si cine raspunde din Primaria Galati pentru nerespectarea procedurilor si banii aruncati?
    11
    31
  • postat de Locul de fitness din Gradina Publica..
    Luni, 01 Aprilie 2024 08:04
    89.116.158.***
    Primarie-golanie , au remontat O PARTE din VECHILE aparate , doar vopsite ...si cu asta si-au facut treaba ?!? Vedem noi la vot !
    13
    22
  • postat de eu
    Luni, 01 Aprilie 2024 06:29
    86.127.101.***
    Tiglina 2 e imbătrânită rău ... dar in 10 ani se va schimba ...
    Apropo, nu am nimic cu biserica din cartier, dar în jurul ei, chiar nu mai exista spațiu liber ...
    ...
    in alte țări se combină copii din gradinite cu batrâni din azil ... putin timp impreuna are rezultate pozitive în ambele sensuri .
    11
    36

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro