Poliția e în stradă, dar nu vă păzește buzunarele!

Poliția e în stradă, dar nu vă păzește buzunarele!
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Sute de membri ai structurilor de siguranță publică vor fi pe străzile din municipiu și din județ în zilele ce urmează, efectivele fiind concentrate cu predilecție în jurul zonelor unde se preconizează aglomerări mari de persoane. Forțele de ordine avertizează că și oamenii trebuie să fie prudenți în privința bunurilor și a locuințelor, pe perioada Sărbătorilor Pascale.

Este știut faptul că de sărbători răufăcătorii se declanșează, profitând de "nebunia" oamenilor prinși între plimbări, distracții sau alte preocupări ce scad, de regulă, vigilența. Din acest motiv, în Galați, circa 400 de polițiști, pompieri și jandarmi vor în alertă până în cea de-a treia zi de Paște, prezența lor fiind cerută de specificul evenimentelor ce se vor desfășura cu predilecție în lăcașurile religioase și în zonele de agrement.

"În această perioadă, zilnic, în medie, 200 de polițiști din cadrul serviciilor operative vor desfășura activități pentru menținerea ordinii și liniștii publice, pentru fluidizarea traficului rutier și verificarea modului în care participanții la trafic respectă regulile de circulație, precum și pentru a preveni orice fel de evenimente nedorite", au precizat reprezentanții Prefecturii Galați.

Alături de aceștia vor fi la datorie peste 150 de jandarmi, care vor avea grijă de ordinea și liniştea publică la slujbele religioase și la chefurile gălățenilor care vor alege să își petreacă Paștele la pădure. În acest sens, patrulele de jandarmerie au fost mobilizate vineri la Catedrala Arhiepiscopală din Galați și la Catedrala "Sf. Gheorghe" din Tecuci, cu ocazia Deniilor celor 12 Evanghelii și a Deniilor Prohodului Domnului, în noaptea de Înviere la aceste două lăcașuri de cult și la Mănăstirile Tudor Vladimirescu și Buciumeni, precum și la Pădurea Gârboavele, în zilele de Paște. Pentru credincioșii care vor participa la slujbele religioase, pompierii dau asigurări că nu ar trebui să se aștepte la evenimente nedorite. ISU Galați a anunțat că a verificat din timp lăcașurile de cult din toate cele cinci protoierii, neregulile constatate fiind remediate în timpul controalelor.

Cetățenii, îndemnați la responsabilitate

Pentru ca surprizele neplăcute să nu își facă loc în programul Sărbătorilor Pascale, forțele de ordine le recomandă gălățenilor să fie, mai întâi de toate, prudenți cu lucrurile personale, cu locuințele, cu copiii, în privința consumului de alcool și nu în ultimul rând al stării în care urcă la volan. Iată care sunt recomandările care nu dau greș niciodată:

- În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi asigurați ferestrele.

- Nu vă anunțați plecarea de acasă prin postări pe site-urile de socializare.

- Nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, chiar dacă motivele invocate de acestea par credibile.

- Protejaţi-vă bunurile personale, indiferent de locul sau situația în care vă aflați.

- Nu purtați la vedere bunuri de valoare, nu lăsați bagajele nesupravegheate, acordați o atenție deosebită copiilor, în cazul în care sunteți însoțiți de aceștia, deoarece se pot rătăci cu ușurință, iar pentru evitarea producerii oricărui incident nedorit, recomandăm participanților la manifestările religioase să respecte indicațiile forțelor de ordine.

- În cazul în care veți dori să petreceți în natură, la picnic sau grătar, respectați prevederile Legii 54/2012: aprindeți focul doar în locurile special amenajate și supravegheați-l în permanență, respectați orarul de desfășurare a activității de picnic, corespunzător zonei în care se află, și lăsați locul curat.

- Dacă veți merge la biserici sau mănăstiri, parcarea mașinii se va face astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze accesul pe căile de acces pentru intervenţia autospecialelor pompierilor sau să fie împiedicat accesul la hidranţii exteriori de incendiu.

- Dacă plecați peste hotare, folosiți toate punctele de frontieră deschise în regim internațional.

- La evenimente cu public numeros, nu consumați alcool în exces și nici substanțe psihoactive.

- Nu conduceți autoturisme dacă vă aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, vă reamintim că, dacă sunteți martor sau victimă a unei infracțiuni, încercați să rețineți cât mai multe detalii despre autor și împrejurările comiterii faptei şi apelați numărul unic de urgență 112 sau la patrulele aflate în teren.

Citit 1149 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2024 17:35

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro