6 decembrie - Sfântul Ierarh Nicolae

6 decembrie - Sfântul Ierarh Nicolae
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Astăzi, hram la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” * Şi la catedrala Galaţilor *

Ziua de 6 decembrie este una foarte aşteptată de creştinii mari şi de cei mici, fiindcă este ziua Sfântului Ierarh Nicolae - Arhiepiscopul Mirei Lichiei (în Turcia de astăzi). Viaţa acestui Ierarh cu viaţă aleasă - deşi nu are lucrări teologice, deşi nu se ştiu foarte multe despre slujirea sa - a intrat adânc în Tradiţie, fiind perceput ca un sfânt bonom, omenos, blând şi milostiv.

Sfânt Făcător de Minuni, el este cunoscut drept salvatorul sufletelor a trei copile, pe care tatăl lor voia să le trimită spre desfrânare, pentru că-şi pierduseră averea. Din această perspectivă, Sfântul Nicolae a rămas în conştiinţa Bisericii noastre drept Ocrotitorul tinerelor, model al familiei creştine. Este şi protectorul celor care călătoresc sau sunt rătăciţi din pricina furtunilor care se abat asupra vieţii noastre.

Sfântul Nicolae s-a numărat printre cei 318 Sfinţi Părinţi care au participat la Sinodul I Ecumenic (325, Niceea) şi este proverbială atitudinea sa în faţa cerbiciei ereticului Arie care nega divinitatea Fiului lui Dumnezeu, susţinând că Iisus Hristos este doar Om.

Sfântul Nicolae, cel prăznuit astăzi, a cunoscut şi timpurile nefavorabile din vremea persecuţiilor împăraţilor Diocleţian şi Maximilian (284-305), ajungând la închisoare. A fost  pus în libertate în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care a dat Edictul de la Milan din 313, din acel moment  creştinismul fiind declarat religie de stat.

Sfântul prăznuit astăzi a trecut la Domnul pe la jumătatea celui de-al IV-lea veac (340), însă sfinţenia şi bunătatea sa au străbătut veacurile. În 1087, Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost mutate din Mira (din Turcia) la Bari, în sudul Italiei, ca să nu cadă în mâna musulmanilor şi acolo sunt şi astăzi.

În Catedrala Episcopală a Galaţiului avem o părticică din Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, Sfânt Făcător de Minuni şi mare „biruitor de popor”, fiindcă aşa se traduce Nicolae. El ne ridică din păcat.

La mulţi ani!, tuturor celor care îl au ca protector pe Sfântul Nicolae şi fie ca păcatele şi relele din viaţa noastră să le biruim cu rugăciunea şi omenia.

Astăzi, hram

Astăzi este hramul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Galaţi, fosta mănăstire unde s-a nevoit Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie, la mijlocul veacului al XVII-lea. Vă aşteaptă la rugăciune părintele paroh Ioan Postolache, protoiereu onorific, şi părintele profesor Costel Bulgaru, directorul Seminarului „Sf. Apostol Andrei” Galaţi.

Astăzi este şi hramul Catedralei Episcopale Galaţi, dar Sfântul Nicolae este şi Ocrotitorul brăilenilor, iar din acest motiv Arhiereul nostru va sluji în această zi la Brăila.

Citit 1148 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.