Actrița Cristina Deleanu a încetat din viață joi, la vârsta de 84 de ani. Ea va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook.
„O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc. A lăsat în urmă patru decenii de viață artistică autentică - ani în care a dăruit publicului teatru și film cu aceeași delicatețe sufletească cu care și-a trăit și viața personală. Un om sensibil și echilibrat, o personalitate puternică și o conștiință liberă, de o modestie rară - un suflet de care, cu siguranță, ne va fi dor. Condoleanțe familiei și celor apropiați. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”, se arată în mesajul UNITER.
Cristina Deleanu s-a născut la Ploieşti, pe 22 decembrie 1940. A urmat cursurile primare ale Şcolii nr. 33 din Bucureşti şi studiile liceale la Liceul „Gheorghe Lazăr”, scrie News.ro. După absolvirea liceului, a urmat studii teatrale la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa actorului George Carabin, avându-i ca asistenţi pe actorul Mihai Berechet şi regizorul Cornel Todea.
În 1962, după absolvire, a fost repartizată la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, unde va juca în perioada 1962-1967. În 1967 s-a transferat la Teatrul Regional „Barbu Delavrancea”, devenit ulterior Teatrul de Revistă „Ion Vasilescu”, unde a jucat în perioada 1967-1981. Din 1981, s-a transferat la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, pe scena căruia a jucat până la ieşirea la pensie, în anul 2001.
Într-o carieră de peste 40 de ani, a interpretat numeroase roluri de teatru, teatru radiofonic, teatru de televiziune şi film. A colaborat în mod constant cu Teatrul Naţional Radiofonic, vocea sa putând fi auzită în numeroase piese, printre care „Ceaiul nostru cel de toate zilele”, „Drumul lui Orfeu”, „Orfeu în Infern” sau „Zadarnicele necazuri de iubire”.
În 1981, a jucat primul rol în filmul „Destine romantice”. A apărut apoi în „Orgolii” (1982), „Eroii nu au vârstă” (1984), „Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigenţie” (1987), „Moartea unui artist” (1989), „Taina jocului de cuburi” (1989), „Tu ne marcheras jamais seul” (2001), „Om bogat, om sărac” - serial tv (2006), „Vrei să fii mama mea” (2006), „Aniela” - serial tv (2009).
Soțul său este actorul Eugen Cristea.