Joburi fără frontiere

Joburi fără frontiere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* E criză mondială, iar la noi numărul locurilor de muncă scade văzând cu ochii * AJOFM Galaţi şi-a redus ofertele cu până la 90 la sută, iar rubricile cu angajări din ziare s-au subţiat şi ele dramatic * Există însă alternative, chiar sute de mii la nivelul întregii Europe * Totul e doar să ştii să le cauţi * …şi să te gândeşti că sintagma „Fie pâinea bună, rea…” nu mai e demult de actualitate

Criza care se simte deja suficient de apăsat şi în judeţul nostru i-a pus pe gălăţeni în situaţia de a căuta noi forme prin care să se raporteze la piaţa muncii. Simpla lecturare a ziarului nu mai este suficientă, cu atât mai mult cu cât agenţia judeţeană de profil (AJOFM) scoate zilnic din ce în ce mai puţine posturi pe piaţă. Angajatorii sunt şi ei în expectativă, aşa că oferă mai puţine joburi decât o făceau anul trecut.

Am consultat ofertele din 2008 şi din primele săptămâni ale acestui an, iar situaţia ni s-a părut cel puţin critică. Dacă în august-septembrie 2008 se ofereau, în medie, câte 120 de locuri de muncă zilnic, din octombrie piaţa muncii s-a diminuat vizibil, ofertele reducându-se la jumătate. În noiembrie erau vacante puţin peste 50 de locuri de muncă, iar în decembrie doar circa 25. Luna ianuarie a acestui an a debutat cu numai 13 locuri de muncă vacante în judeţul Galaţi, adică doar zece la sută din câte erau acum patru luni. Astăzi, 19 ianuarie, AJOFM are disponibile doar 19 job-uri, plus încă două pentru persoane cu grad de handicap.

„Cavaliere di lavoro”

Există însă, aşa cum spuneam mai sus, şi alternative la locurile de muncă oferite în stil clasic. Multe dintre acestea pot fi găsite tot la AJOFM şi sunt derulate, bilateral, între Ministerul Muncii din România şi instituţiile similare din alte ţări, cum ar fi Germania, Ungaria sau Spania. „Există destule oferte pe care angajatori străini vin şi le fac pentru muncitori români”, spune Carmen Tofan, directorul AJOFM Galaţi.

„Un italian, de exemplu, căuta oameni pentru punerea pe picioare a unei fabrici de ceramică, undeva în judeţ, şi care va oferi după finalizarea ei, prin februarie-martie, cam 200 de locuri de muncă. Am mai avut şi alţi angajatori din Italia, dar şi din Spania, care căutau personal pentru industrie alimentară, pentru agricultură, toate în zona aceasta, Galaţi-Brăila. Unii ofereau salarii de până la 1.500 de lei pentru început, plus hrană şi transport. Printre angajatorii cu care am lucrat a fost chiar şi un «Cavaliero di lavoro» – titlu onorific acordat celor care oferă un număr considerabil de locuri de muncă”, mai spune Carmen Tofan.

EURES – o poartă spre Europa

Un alt serviciu oferit de AJOFM este cel de consiliere gratuită pentru ocuparea unor locuri de muncă prin EURES – reţeaua serviciilor publice de ocupare europene. ”Dacă în cursul anului 2008 am acordat consiliere gratuită unui număr de circa 180 persoane, numai de la începutul acestui an am consiliat 82 de gălăţeni interesaţi în ocuparea unui loc de muncă în spaţiul economic european”, spune şi Nicoleta Harţegan, purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi.

De la începutul acestui an, patru angajatori străini, din Slovenia şi Ungaria, au oferit aproximativ zece posturi vacante în domenii de activitate precum medicină – oftalmolog, medic generalist, calculatoare – programator şi auto – operator ceramică la maşini. Salariile pe care viitorii angajaţi le-ar putea primi sunt cuprinse între 4.000 de euro brut pe lună, în cazul unui oftalmolog, şi minim 1.700 de euro în cazul unui programator.

EURES este portalul Uniunii Europene pentru mobilitatea forţei de muncă. „http://ec.europa.eu/eures/” este adresa la care sunt oferite informaţii despre posturile vacante din 31 de ţări europene (statele UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia). Tot aici pot fi găsite CV-urile candidaţilor interesaţi, ce trebuie să ştiţi dacă doriţi să locuiţi şi să munciţi în străinătate şi multe altele. Ca să vă faceţi o idee despre ce înseamnă EURES, vă spunem că ieri, 18 ianuarie, portalul oferea 886.868 de posturi vacante, 314.388 de CV-uri şi 18.583 angajatori înregistraţi.

* Clickul care angajează

Scopul EURES este de a oferi informaţii, recomandări şi servicii de recrutare/plasare (găsire a candidatului sau a locului de muncă potrivit) în beneficiul lucrătorilor şi angajatorilor, precum şi al oricărui cetăţean care doreşte să beneficieze de principiul liberei circulaţii a persoanelor.

Înfiinţat în 1993, portalul EURES are o bază solidă, care oferă servicii de calitate înaltă atât pentru lucrători, cât şi pentru angajatori. Selectând „Căutarea unui loc de muncă”, puteţi accesa posturi vacante din 31 de ţări europene, actualizate în timp real. Înregistrându-vă gratuit în „My EURES” pentru solicitanţii de locuri de muncă, puteţi să vă creaţi un CV şi să-l puneţi la dispoziţia angajatorilor înregistraţi şi consilierilor EURES (700 la număr) care îi asistă pe angajatori în identificarea candidaţilor potriviţi. Accesând secţiunea „Condiţii de viaţă şi de muncă”, puteţi să vă pregătiţi mai bine şi să fiţi mai bine informat cu privire la situaţia locurilor de muncă şi la condiţiile de viaţă şi de muncă dintr-o altă ţară SEE. În această secţiune puteţi afla şi pe care dintre pieţele muncii din ţările SEE, accesul cetăţenilor din Bulgaria şi România şi din cele zece state membre care au aderat la UE la 1 mai 2004 este restricţionat pe durata unei perioade de tranziţie.

Nu în ultimul rând, făcând clic pe „Contactaţi un consilier EURES” sau contactând un oficiu de ocupare a forţei de muncă local sau regional, puteţi să aveţi acces la o serie de instrumente de lucru şi să obţineţi recomandări cu privire la multe aspecte practice, juridice şi administrative legate de găsirea şi acceptarea unui loc de muncă în străinătate. Un procent semnificativ dintre români lucrează deja în afara graniţelor.

Îţi trebuie ceva curaj ca să iei o astfel de decizie. Însă, când nu ai încotro, faptul că Europa ţi-e deschisă reprezintă o şansă.

Citit 1629 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.