Fostul deputat gălăţean Petru Lificiu - şef peste energii

Fostul deputat gălăţean Petru Lificiu - şef peste energii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fostul deputat PD-L Petru Lificiu este noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, prin decizia primului ministru Emil Boc * Gălăţeanul este, deocamdată, primul şef de agenţie guvernamentală al PD-L şi, din câte se aude, va rămâne şi singurul.

Petru Lificiu a avut un parcurs politic, dar şi „botanic”, destul de zbuciumat. Gălăţeanul născut în Săseni – Prodăneşti (judeţul Galaţi) a fost iniţial membru PSD, pe listele căruia a şi promovat în funcţia de secretar de stat (2001 şi 2004) şi de ministru al Mediului (2002-2003).

Tot graţie PSD a câştigat mandatul de deputat în 2004. În 2005 a devenit liderul Partidului Ecologist Român. După ce a schimbat cei trei trandafiri PSD cu bradul PER, a lăsat coniferul baltă, pentru că i s-a retrezit pasiunea pentru roze. A optat însă pentru un singur trandafir, devenind membru al PD-L.

Lificiu a candidat din partea PD-L pe colegiul senatorial nr. 2 din zona Târgu Bujoru, dar a fost învins fără drept de apel de contracandidatul său, social democratul Gheorghe Saghian, care şi-a adjudecat mandatul cu peste 61 la sută din voturi.

Fost acţionar la Buderus

Prim-ministrul Emil Boc a decis că Lificiu este cel mai bun să conducă ANRE, instituţie publică autonomă de interes naţional cu personalitate juridică în coordonarea directă a viceprim-ministrului. ANRE are misiunea de a crea şi aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului energiei şi pieţelor de energie electrică, energie termică şi gaze naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Lificiu are doctoratul în ştiinţe energetice. Numele său este însă legat de centralele termice Buderus. Lificiu a avut acţiuni la această firmă. Potrivit CV-ului, a semnat în „Revista Instalatorul” articolele: "Centrale termice Buderus: istoric, principii constructive"  şi "Centrale termice Buderus: automatizare, funcţionare ecologică". Potrivit declaraţiei de avere din 2005, deputatul şi soţia lui şi-au vândut acţiunile la Buderus Rom SA cu 950.000 şi respectiv 250.000 de euro.

Departe de a fi un politician sărac, Lificiu scrie în declaraţia de avere din decembrie 2008 că are cinci terenuri (trei agricole, unul intravilan şi unul extravilan) la Corbeanca, Glina, Tulcea, Suceava şi Predeal, trei case de locuit, o casă de vacanţă şi trei apartamente şi un autoturism Espero fabricat în 1998.

Fostul deputat declara că deţine obiecte şi bijuterii de aur diferite, în valoare de aproximativ 15.000 de euro şi picturi realizate de Baba, Ressu, etc în valoare de circa 10.000 de euro. La bancă, Lificiu avea 50.000 de lei. Politicianul l-a împrumutat pe Nicolae Giosan cu 88.000 de euro.

Potrivit declaraţiei de avere, are acţiuni la o firmă, în valoare de 65.000 de lei, iar din imobilele închiriate mai obţine, anual, circa 150.000 de euro.

În subordinea fostului şef

Deşi am tot încercat ieri să-l contactăm telefonic pentru a-i cere o declaraţie, nu ne-a răspuns la telefon. În campania electorală pentru alegerile parlamentare, Petru Lificiu spunea "Apartenenţa mea politică este aceea de a iubi omul şi natura". Să sperăm că  şi-a păstrat capacitatea afectivă intactă, deoarece, agenţia pe care o conduce se află în subordinea vicepremierului Dan Nica, fostul său şef de la PSD.

Citit 2234 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.