În aşteptarea unei legi care să-i apere, medicii iau bătaie "la liber"

În aşteptarea unei legi care să-i apere, medicii iau bătaie "la liber"
Doctorul Angel Trifan, unul dintre medicii care a încasat pumni într-o misiune de salvare.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A lucra ca medic sau asistent presupune, de multe ori, riscuri care depăşesc normalitatea misiunilor de acest gen. Au simţit-o pe pielea lor mai ales cei care au ales medicina de urgenţă, impactul cu pacienţii recalcitranţi lăsând amprente în minţile şi uneori pe chipurile salvatorilor.

Galaţiul nu face excepţie în acest tablou al violenţelor la care sunt supuşi deopotrivă medici, asistente sau ambulanţieri, realitatea ultimilor ani demonstrând că pentru a putea duce la capăt cu bine o misiune aceşti oameni trebuie să acorde ajutor cu o mână, iar cu cealaltă să se apere. Asta pentru că bolnavii sau aparţinătorii care îi lovesc, îi ameninţă, îi înjură sau chiar îi sechestrează pe cei pe care îi cheamă în ajutor nu riscă, în majoritatea cazurilor, decât o amendă şi poate un proces de lovire finalizat cu o condamnare cu suspendare, în cazul în care omul în halat vrea să îşi caute dreptatea în justiţie.

Lovesc medici, nu poliţişti

Codul Penal nu prevede reglementări distincte în privinţa agresării echipajelor medicale şi mici măcar nu asimilează această categorie celor prevăzute la infracţiunea de ultraj. Cu alte cuvinte, medicul sau asistentul este o personă ca oricare alta, care chiar dacă mănâncă bătaie în timpul serviciului nu beneficiază de o apărare legală specială, precum poliţiştii sau militarii.

Singura variantă pentru corectarea acestei situaţii se întrevedea a fi proiectul de lege iniţiat anul trecut, potrivit căruia pacienţii agresivi riscă pedepse cu închisoarea cuprinse între 6 luni şi 12 ani. Proiectul, care a trecut cu chiu cu vai de Senat la începutul acestei luni, mai are nevoie de girul Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru acest act normativ. Aprobarea greoaie a legii este oarecum dificil de explicat, având în vedere antecedentele. Vă oferim câteva exemple, mai elovcente decât orice expunere de motive.

Asistentă bătută în scara blocului

S-a întâmplat în urmă cu trei ani, iar victimă a fost un cadru medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi. În urma unei solicitări pe 112, prin care o femeie anunţa că un tânăr se află în stare de inconştieţă în scara unui bloc după ce spărsese un geam, echipajul s-a deplasat la faţa locului. În timp ce îi acorda îngrijiri tânărului, una dintre asistente a fost lovită puternic cu piciorul în cap de către pacientul violent şi aflat sub influenţa alcoolului. Totul s-a petrecut în prezenţa unui echipaj de la Secţia 4 Poliţie, oamenii legii fiind chemaţi să îl imobilizeze pe tânărul care făcuse scandal. Lovită în faţă şi în cap, asistenta a ajuns ea însăşi la spital pentru îngrijiri medicale.

Şeful SMURD, bătut în misiune

Unul dintre cele mai violente cazuri de acest gen s-a înregistrat la Galaţi în septembrie 2010, când un echipaj SMURD, condus de dr. Angel Trifan, a fost solicitat pentru resuscitarea unei tinere care ar fi încercat să se sinucidă. Ajuns la faţa locului, echipajul medical a constatat că de fapt pacienta avea doar mici palpitaţii.

"Când am văzut despre e e vorba, am vrut să plecăm şi să lăsăm un alt echipaj să se ocupe de caz. Atunci au sărit pe mine, m-au pus la pământ şi au început să mă lovească cu pumnii", povestea imediat după incident dr. Trifan. Nici asistenta nu a scăpat prea uşor, ea fiind sechestrată în casă, pentru scurt timp, de rudele tinerei.

Bătută măr de vecinii bolnavului

A păţit-o tot o asistentă a Serviciului de Ambulanţă, la începutul acestui an, când a mers pe strada Universităţii, pentru a-i acorda îngrijiri medicale unui tânăr cu hipertensiune. Femeia a primit o bătaie soră cu moartea la finalul misiunii, când grăbindu-se să plece spre un alt caz, a fost acostată de o vecină a bolnavului, care i-a cerut insistent să îi măsoare tensiunea. În faţa refuzului, locatara şi soţul acesteia au lovit-o crunt pe asistentă, conflictul fiind aplanat numai după sosirea poliţiştilor.

Citit 2654 ori Ultima modificare Duminică, 01 Aprilie 2012 21:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.