Vezi cine răspunde pentru că un muncitor a fost ucis de un mal de pământ!

Vezi cine răspunde pentru că un muncitor a fost ucis de un mal de pământ!
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La aproape două luni de la producerea tragediei soldate cu moartea unui muncitor de la Tancrad care lucra la şantierul de pe strada Oţelarilor, anchetatorii au pus punct anchetei. Conform inspectorilor de la ITM, bărbatul, în vârstă de 56 de ani, s-a aflat la momentul fatidic într-un şanţ care nu fusese asigurat corespunzător, sarcina luării măsurilor revenind superiorilor victimei. 
"S-a stabilit drept cauză principală a accidentului nerespectarea prevederilor legale şi a prescripţiilor tehnice pentru organizarea şantierului, respectiv pentru sprijinirea malului de pâmânt. Răspunderea aparţine unor persoane din conducerea şantierului, faţă de care au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de câteva sute de milioane de lei vechi. De asemenea, au fost stabilite zece măsuri pentru continuarea activităţii în condiţii de siguranţă", ne-a declarat Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.
Potrivit sursei citate, cercetările vor fi continuate de Poliţie, instituţie la care va ajunge dosarul cauzei. După toate probabilităţile, cele cinci persoane considerate responsabile pentru organizarea defectuasă a şantierului şi implicit pentru moartea muncitorului vor fi cercetate penal pentru neluarea măsurilor de siguranţă necesare desfăşurării în siguranţă a activităţii pe şantier.
Reamintim că pe 17 aprilie un muncitor angajat al societăţi Tancrad, care făcea parte din echipa de muncitori care lucra la refacerea infrastructurii de utilităţi de pe Oţelarilor. a fost surprins, la circa zece metri adâncime, de un mal de pământ neasigurat şi care s-a surpat pe fondul precipitaţiilor.

Citit 2299 ori Ultima modificare Joi, 07 Iunie 2012 23:54

6 comentarii

 • postat de alfa
  Duminică, 10 Iunie 2012 13:08
  Multa vorba, pentru nimic.
  este evident pentru cine macar a executat o singura data o astfel de lucrare ca firmele care castiga o astfel de lucrare doresc sa o faca cu costuri cat mai reduse, astfel incat este redus la nimic sau aproape nimic tot ce inseamna siguranta, calitate, protectia mediului asa cum remarca cir.
  Am fost sef de santier si stiu prea bine ce inseamna sa faci o sprijinire de pamant din... nimic
  0
  0
  Raportează
 • postat de zozo
  Vineri, 08 Iunie 2012 23:03
  @cir
  Nene, ti-ai luat pastilele? Normele/legislatia privind securitatea muncii sunt valabile si la o lucrare de 1000 lei si la una de 10 milioane de euro! Scrii niste tampenii atata de mari incat ma intreb cine naiba te plateste pentru prostiile astea! Unul teafar la mansarda nu ar debita enormitatile astea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Vineri, 08 Iunie 2012 14:41
  Raspuns pentru Catalin:
  Se vor respecta normele, dotarile si timpii de instruire pentru SSM in momentul cand beneficiarii lucrarilor vor plati aceste cerinte. In momentul de fata nici un proiectant nu a prevazut in documentatia economica cheltuieli cu securitatea muncii iar lucrarile se liciteaza STRICT pe documentatia de proiectare, articol cu articol. Din moment ce lucrarile se atribuie la 65-70 % din valoarea de proiectare (care este o valoare corecta), nu are rost sa vorbim despre respectarea legislatiei in domeniul calitatii, mediului, securitatii muncii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Vineri, 08 Iunie 2012 11:31
  Cand, insa, se vor si aplica pedepse severe cu inchisoare cu executare pentru toti responsabilii unui santier, in cazurile in care se ignora normele de sanatate si securitate in muca, ba, in unele cazuri, se fac presiuni asupra muncitorilor in vederea nerespectarii reglementarilor SSM in vigoare?!Cand? Si cand va deveni I.T.M. ceea ce ar trebui sa fie?
  0
  0
  Raportează
 • postat de De ce riscați viețile oamenilor pentru lucrări simple,de bun simț?
  Vineri, 08 Iunie 2012 08:31
  Nu trebuie să fi mare specialist să observi adâncimea foarte mare a șanțului.Sincer m-am și speriat adâncimea de aproape 10 metri cu malurile pe jumătate asigurate cu plăci și circulația intensă din apropiere ,la jumătate de metru.Cred că nu mai aveau panouri de sprijin pentru că am văzut cum muncitorii alergau după niște stinghii de lemn să mai pună,ici colo, câte-o stinghie aduse tocmai din capătul drumului.Apoi a venit ploaia și totul s-a dus de râpă.
  0
  0
  Raportează
 • postat de x
  Vineri, 08 Iunie 2012 05:25
  La SAPTE ani de la denominare (01.07.2005), DE CE mai folositi sintagma de lei-vechi?
  Pe voi, la serviciu/ziar, va plateste in BANCNOTE de atunci?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.