DNA confirmă: Aviasan, jaf de 40 de milioane de euro

DNA confirmă: Aviasan, jaf de 40 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În „Dosarul Aviasan”, procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut şi au primit infirmarea neînceperii urmăririi penale (NUP) în ceea ce-l priveşte pe fostul şef al Parchetului Judecătoriei Galaţi, Costache Roşca * Pentru prima dată se vorbeşte de un prejudiciu de aproximativ 40 de milioane de euro în "afacerea Aviasan"


„Filiera” infirmării NUP-ului a fost aceeaşi ca şi în cazul parlamentarul Mihail Boldea: în baza unor probe noi, DNA a solicitat Parchetului Curţii de Apel infirmarea NUP-ului dat lui Roşca în decembrie 2007. Pentru că Parchetul a pronunţat deja o soluţie, confirmată de procurorul general de atunci, unitatea a transmis Ordonanţa de neîncepere la Parchetul General, care a infirmat-o, trimiţând-o la Galaţi. „Ordonanţa a fost infirmată faţă de Roşca Costache, soluţia a ajuns la noi şi urmează ca în zilele următoare să fie declinată Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Galaţi”, ne-a declarat joi, 12 iulie, purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel, procurorul Marcel Codiţă. Rămâne de văzut dacă odată ajunsă la DNA, ordonanţa va avea efecte asupra fostului şef al localei gălăţene, Costache Roşca.

Puţine informaţii confirmate oficial

În cazul lui Boldea, infirmarea NUP-ului a fost urmată de punerea sub învinuire în dosarul Aviasan. Dat fiind faptul că ancheta este în plină desfăşurare, informaţiile sunt extrem de sărace, iar la solicitarea "Vieţii libere", DNA a confirmat doar că, pe 15 martie, s-a început urmărirea penală faţă de judecătorul Stela Ivan pentru abuz în serviciu şi faţă de avocatul Mihail Boldea pentru complicitate la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals în formă continuată, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, complicitate la spălare de bani. Pe listă mai urmează Matei Oprea, Valentina Cojocaru, Mircea Marosy, reprezentanţi ai SC Fitocom Serv SRL, care au fost învinuiţi de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

„În cursul anului 2007, învinuita Ivan Stela Florentina, judecător în cadrul Judecătoriei Galaţi, a pronunţat o hotărâre judecătorească, rămasă definitivă prin neapelare, pe baza unor înscrisuri falsificate de învinuitul Boldea Mihail (antecontract de vânzare - cumpărare, certificat de atestare a dreptului de proprietate, etc). În baza acestei hotărâri, SC Fitocom Serv SRL Galaţi a devenit în mod injust proprietara unui teren în suprafaţă de 39,61 de hectare, situat în extravilanul comunei Vânători. În această modalitate, statul român a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 40 de milioane de euro. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”, ne-a confirmat DNA.

Sesizări penale

În 2007, când la Parchetul condus de Costache Roşca, Mircea Marosy îi făcea plângeri primăriţei şi consilierilor de la Vânători pentru că nu era lăsat să intre în posesia „proprietăţii” sale, consilierii şi edilul făceau şi ei, prin avocat, o serie de sesizări penale. Unele la Parchetul gălăţean, altele la DNA, structura centrală. Practic, consilierii şi primarul îl acuzau pe Roşca de faptul că i-ar fi constrâns, în timpul anchetelor, să renunţe la tot ceea ce făceau împotriva celor ce-şi doreau cu atâta ardoare „pământul lor”, adică 40 de hectare din fostul aeroport utilitar situat în comuna Vânători.

Potrivit Ordonanţei, primarul localităţii, Sicuţa Murgu, a fost chemată pentru audieri la Parchetul Curţii, pe 26 octombrie 2007, dată la care a recunoscut că a fost cercetată într-un dosar la Parchetul condus de Roşca. A mai spus şi că nu mai susţine plângerile penale făcute de avocat. Pe baza acestei declaraţii şi nu numai, fostul şef al localei gălăţene a primit NUP.

Reamintim că fostul şef al localei a mai fost trimis în judecată de DNA în această vară pentru că a luat bani ca „să ajute” un om de afaceri ce-şi dorea rezolvarea unui dosar penal.

 

Citit 4013 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iulie 2012 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.