Spitalul Judeţean se află în criză acută de medici
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Spitalul Judeţean se află în criză acută de medici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Medicii anestezişti de la Spitalul Judeţean sunt nevoiţi să facă şi câte zece linii de gardă pe lună * Conducerea instituţiei a cerut sprijin de la alte spitale * Din cauza blocării posturilor, nu se pot angaja alţi medici

Spitalul clinic de urgenţă Galaţi se află într-o criză acută de cadre medicale, după ce în toată instituţia mai sunt doar şase medici anestezişti. Aceştia sunt nevoiţi să facă aproximativ zece gărzi pe lună, în condiţiile în care două gărzi lunare le-ar fi suficiente pentru acoperirea numărului de ore. Cardiologia, neurochirurgia şi neonatologia sunt doar câteva dintre celelalte secţii unde numărul medicilor este mult mai mic decât nevoile reale.

Linii de gardă acoperite cu greu

„Medicilor le vine foarte greu să acopere toate liniile de gardă din cadrul spitalului. În mod normal, un medic are un program de cinci ore pe zi. Diferenţa de până la şapte ore zilnice trebuie acoperită din serviciile de gardă. Din cauza situaţiei actuale, medicii sunt nevoiţi să facă un număr mult mai mare de gărzi, fapt ce duce la acumularea de multe ore suplimentare. Solicitarea este maximă, mai ales că o gardă la ATI presupune atât acoperirea segmentului de terapie intensivă, cât şi asigurarea activităţii din blocul operator. Vă pot spune că în momentul de faţă activitatea de la ATI este acoperită, neexistând situaţii în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol”, a explicat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Călina Lazarovici.

Sprijin de la alte spitale

Până în urmă cu câteva luni, secţia ATI beneficia de serviciile a zece medici anestezişti. Dr. Nicolae Bacalbaşa a renunţat la post pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean, alţi doi medici au ieşit la pensie, în vreme ce al patrulea a ales să plece din sistemul sanitar.

Din cauza blocării posturilor din Sănătate, conducerea spitalului nu poate scoate locuri la concurs. „Avem promisiuni că se încearcă adoptarea unei ordonanţe care să ne permită angajarea de noi medici. Sperăm ca lucrurile să nu se rezume doar la promisiuni. Până atunci, suntem sprijiniţi de medici anestezişti de la alte spitale din Galaţi”, a adăugat dr. Lazarovici.

Ne bat la poartă medici din Republica Moldova

Există un proiect de lege în dezbatere publică prin care se doreşte aducerea unor medici din alte ţări decât cele ale Uniunii Europene. „Pentru Galaţi, cei vizaţi sunt mai ales medicii din Republica Moldova. Totuşi, va mai dura până ce proiectul va fi propus pentru aprobare”, ne-a explicat şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Citit 2592 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 02:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.